2022. február 27., vasárnap

A győri székesegyház zenei emlékei

Győr, Káptalandomb: Püspöki Székesegyház

 


A győri Nagyboldogasszony-székesegyház a Győri Egyházmegye főtemploma. A város legősibb részén, a Rába és a Duna összefolyásánál fekvő Káptalandombon áll, a Püspökvárral szemben.


 

Zenei életéről a rendelkezésre álló igazán gazdag szakirodalom alapján egy hosszabb posztot készítettem a Papageno oldal Kataliszt blogjába EGY SZÉKESEGYHÁZ KINCSEI - A SZENT LÁSZLÓ-HERMA ÉS A ZENEI EMLÉKEK címmel. A posztban szóltam a templom építéstörténetéről, majd orgonáiról és orgonistáiról, a középkortól kezdve. Elolvashatjuk a mai orgona történetét, megtudhatjuk, hogy kontúrjai miért formáznak M betűt, és milyen szobrok díszítik. 


 

Érdekes a székesegyházban felhangzó énekes és hangszeres zene története is, az 1600-as években már bizonyíthatóan voltak itt zenekari kíséretes misék. A regens chori-k közül mások mellett Istvánffy Benedek és Richter János (a nagy karmester, Hans Richter apja), majd a 20. századi Halmos László itteni tevékenységéről is olvashatunk bővebben. Sőt, a székesegyház zenetörténete során még Otto Nicolai neve is felmerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése