2023. május 19., péntek

A Szekszárd Szálló zenei emlékei

Szekszárd, Garay tér 1. Szekszárd Szálló

 

 

A Szekszárd központjában álló épülettömböt első formájában 1810 körül emelték kora klasszicista stílusban. Benne nagyvendéglő, illetve szálloda működött. Mai szecessziós formájára 1893-ban alakították át Lechner Ödön tervei szerint, ekkortól Szegzárd Szállónak nevezték (régen úgy írták a város nevét...). Homlokzatát a mezőváros 1846-os címerének színes változata díszíti.

 

A szálloda a Garay tér felől

 

Sok érdekes és jelentős esemény fűződik az eredeti és a mostani épülethez. Falai között híres színészek, politikusok, művészek szálltak meg. 1877-ben – valószínűleg az európai kontinensen először – a szálloda kávéházában mutatták be a telefont.

 

Az épületben járt, sőt zongorázott is Liszt Ferenc 1865-ös és 1870-es szekszárdi tartózkodása idején. Liszt 1870-ben három és fél hónapot töltött a városban jóbarátja, Augusz Antal házában

1870-ben, amikor három hónapot töltött Szekszárdon, október 22-i születésnapjához kapcsolódva Liszt több napra a zenei világ valóságos központjává tette a kisvárost azzal, hogy kiváló zenész barátait, egykori tanítványait meghívta Szekszárdra. E vendégek: François Servais, Reményi Ede, Michalovich Ödön, Sophie Menter, majd a második hullámban érkezve Siposs Antal, Gobbi Henrik, Ábrányi Kornél, Mosonyi Mihály és az Augusz–család régi barátja, Rosty Pál, a zenekedvelő világutazó voltak. Sőt, hívatlanul betoppant a Liszt életében hírhedt szerepet betöltött egykori tanítvány, Olga Janina; számára már csak itt, az Augusz–házzal éppen szemben levő szállodában jutott hely.

Szeptember 25-én e nagyszerű muzsikusok szekszárdi jelenlétét kihasználva a Szekszárdi Nőegylet a szállodában hangversenyt rendezett a francia sebesültek javára (ekkor zajlott a francia-porosz háború). Felléptek Reményi Ede, Sophie Menter, Michalovich és Servais, az est végén pedig Liszt is a zongorához ült. Október 18-án Liszt születésnapjának tiszteletére Olga Janina rendezett bankettet ugyancsak a szállodában, amelyen természetesen részt vettek a Szekszárdon időző muzsikusok, barátok.

 

A szálló a Széchenyi utca felől 1. A díszesebb bal szárnyépület

A szálló a Széchenyi utca felől 2. Az egyszerűbb szárny, emeletén a nagyteremmel

Kérdés, hogy a nagyterem, ahol mindez lezajlott, azonos lehet-e az épületben található mai nagyteremmel, hiszen mintegy három évtized múlva Lechner Ödön tervei szerint a szállodát gyökeresen átalakították és bővítették. Nos, én úgy gondolom, hogy valószínűleg azonos. Sajnos, a Lechner-monográfiák nem részletezik, hogy az építész mennyit hagyott meg a régi épületből, de ha az ember a Széchenyi utca felől nézi meg az épületkomplexumot, akkor akár laikus szemmel is két jól elkülöníthető részt érzékel: jobb oldalon egy egyszerűbb szárnyat, amely balra, a Garay tér felé díszesebb szárnyban folytatódik. Ennek a térre néző oldala a mai épület főhomlokzata. Szerintem az a jobb oldali rész lehetett a régi szálló eredeti része, és hozzá új elemként tervezhette Lechner a díszesebb bal oldali szárnyat. S mivel a nagyterem a jobb oldali egyszerűbb szárny emeletén található, gyaníthatóan ugyanaz a terem, mint ahol a Liszt kapcsán említett események zajlottak.  

A nagyterem ma


A szállodában és a hozzá kapcsolódó étteremben évtizedeken keresztül jeles cigánymuzsikusok szórakoztatták a vendégeket. Ebből az épületből indult el 1885-ben bandájával Amerikába Garai Ferkó cigányprímás. A későbbi szálló és vendéglő prímásai között is akadt országos hírű, mint például Látó János, vagy a két világháború között Jónás Laci, jeles dinasztia alapítója, maga is dalszerző.

 

Az épület 1893-as átépítése után itt nyílt meg Szekszárd első színháza Jászai Mari fellépésével. Megfordult itt Medgyaszay Vilma, Hegedűs Gyula, Jacobi Viktor. Itt volt 1911-ben Babits Mihály első hazai költői bemutatkozása. Beregi Oszkár színművész 1914-ben még köszönthette a nagyteremben a Szekszárdon élő, már nagyon idős Sass Erzsikét, Petőfi Sándor: A négyökrös szekér című versének ihletőjét. Az 1950-es években pedig Cziffra György adott itt hangversenyt Chopin műveiből néhány lelkes szekszárdi zenebarát meghívására.

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése