2023. november 10., péntek

Itt született Heinrich Schütz

Bad Köstritz, Heinrich Schütz Strasse 1.: Heinrich Schütz Haus

Türingia tartomány, Németország

 


Bad Köstritz egy alig több, mint háromezer lakosú kisváros Jénától keletre, amely négy fő vonzerejéről a négy B városának nevezi magát. Ezek: Bad, Bier, Blumen, Barockmusik - azaz: fürdő, sör, virágok és barokk zene.


Von Christine Türpitz - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11522984

Az utolsó B megtestesítője az itt 1585 októberében megszületett Heinrich Schütz, a Bach előtti korszak legnagyobb német zeneszerzője. (A belinkelt oldalon egy nagyon jó rövid életrajzot találunk Schützről, érdemes elolvasni!)

A ma róla elnevezett utca 1. számot viselő monumentális épülete a szülőháza, benne emlékmúzeuma tekinthető meg:



A ház történetét az 1500-as évek eleje óta ismerik: már akkoriban fogadó volt, amelyet 1545 után a zeneszerző nagyapja, majd 1572-től apja, Christoph vezetett. Christoph 1583-ban vette feleségül a közeli Gera város polgármesterének lányát, Euphrosine Biegert. Második gyermekükként 1585 októberében itt született meg Heinrich.

Születésének bejegyzése a helyi anyakönyvben:

 


 

A kis Heinrich itt gyerekeskedett körülbelül hat éves koráig, amikor apja átköltöztette családját Weissenfelsbe, s itteni fogadóját egyik fivére vette át.

Mintegy kétszáz év múlva a szálloda egy része leégett, helyre kellett állítani. Újabb két évszázad múlva útépítés miatt nyúltak hozzá. Így a mostani épület nem teljesen az eredeti; ezért lehet, hogy a Weissenfelsben lévő Schütz-múzeum - amelyet a legutóbbi posztban már meglátogattunk - úgy deklarálja magát, hogy ők az egyetlen autentikus ház, amelyben Schütz élt. Azért a Bad Köstritz-i ház is elsőrangúan fontos emlékhely. 

 



Emléktáblával először 1931-ben jelölték meg (lásd a fenti képen). Az első kis Schütz-kiállítást 1954-ben rendezték benne.

1985-ben, Schütz születésének 400. évfordulója alkalmából alakították át Schütz kutató- és emlékhelyévé, kapuit október 15-én nyitotta meg a közönség előtt.

2000-ben a teljes házat felújították és a kiállítást is megújították, amely a nagy zeneszerző életét, munkásságát és korabeli helyi környezetét hat teremben, mintegy 180 négyzetméteren mutatja be. 

A részleteket megnézhetjük a múzeum HONLAPJÁN, amely - a legelső kivételével - képeim forrása. 

Nagy fia emlékét minden év októberében minőségi koncerteket felvonultató Schütz-fesztivállal is őrzi a város, együttműködésben a Schützhöz kötődő környező településekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése