2024. augusztus 30., péntek

Itt szólalt meg először a Parasztkantáta

Lipcse, Kantatenweg 31.

Szászország tartomány, Németország 


Helyszínünk Lipcse délnyugati városrésze, Kleinzschocher, mely egykor önálló helység volt (1891-ben csatolták Lipcséhez).

Itt állt a nemesi kastély, amelynek mára csak az egyik melléképülete létezik, de az közvetlenül a kastély mellett állt. 

A Schösserhaus napjainkban (wiki)

 

A nemesi kastély volt a színhelye 1742. augusztus 30-án Bach utolsó kantátája bemutatójának. Bach akkoriban már régóta a Tamás-templom zenei vezetője volt, rengeteg feladattal, nem igazán akadt ideje külső munkákra. Ebben az esetben mégis megtette, hogy megírta ezt a vidám, a templomi szerzeményeitől annyira különböző darabot, és Collegium Musicumával elő is adta a kastélyban.

 

A lerombolt kastély 1860-ban (wiki)

Vajon hogyan került sor a mű megírására és itteni bemutatására?

Kleinzschocher kastélyának és a hozzá tartozó birtoknak 1742-ben lett hűbérura egy bizonyos Karl Heinrich von Dieskau nevű udvari kamarás, kerületi kapitány (bármit jelentsen is ez), adószedő és hűbérúr. Zárójelben: ha neve ismerősen cseng, ne csodálkozzunk: a nagyszerű baritonista, Dietrich Fischer-Dieskau egyik őse volt... A derék úrnak a birtokába történő beiktatása zajlott aznap, augusztus 30-án, nem sokkal 38. születésnapja után.

Von Dieskau úr egyik adóügyi beosztottját Christian Friedrich Henricinek hívták, aki Picander művésznéven verseket és librettókat írt, ebben a minőségében Bachhal már két évtizede rendszeresen együtt dolgozott. Picander írt egy Dieskaunak szóló hódoló versezetet - humoros stílusban, szász dialektusban! - s rávette Bachot, zenésítse meg. Egy forrás azt mondja, hogy von Dieskau Bach egyik gyerekének keresztapja is volt, vele is már korábbról ismerhették egymást. Így minden összejött, Bach, az utókor nagy örömére is, szakított egy kis időt, és ebben a körülbelül fél órás kantátájában megmutatta humorát, vidám arcát. Remélhetőleg az udvari kamarás úr sem volt nyársatnyelt és tetszett neki a darab...

Mint említettem, a kastély már nincs meg, de ez az ún. Schösserhaus még létezik. Bejárata mellett, egy oszlopon a Parasztkantáta bemutatójának emléktáblája látható. A google térképet megnézve a másik oszlopra egy szöveges magyarázó táblát is elhelyeztek. Sőt, valaha az utcát is erről az eseményről nevezték el Kantáta utcának.


www.leipzigtravel
 

Most még elhanyagolt a hely, de a tervekben szerepel felújítása, a környék rendezése, s akkor biztosan ki is tudják aknázni turisztikai szempontból is e rendkívüli zenei esemény emlékét.   

Végül meg is hallgathatjuk a kantátát, méghozzá olyan előadásban, amelyikben a bariton szólamot a címzett jeles leszármazottja, Dietrich Fischer-Dieskau énekli 😊 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése