2017. július 16., vasárnap

Ahova Verdi nem tette be a lábát

Busseto: piazza Giuseppe Verdi 10.
Verdi Színház (Teatro Verdi)

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye






Busseto központjában, a ma Verdiről elnevezett téren áll a Rocca, a középkori eredetű, majd a 19. században neogótikus stílusban átalakított kastély.



A várost uraló Pallavicino család székhelye volt. 1543-ban történelmi találkozás zajlott benne V. Károly császár és III. Pál pápa között.
A Pallaviciniek kora után a város a pármai hercegséghez tartozott. Miután politikai jelentőségét elvesztette, a Roccát 1856-ban Busseto városa vásárolta meg; ekkor alakították át neogót stílusban, de 16. századi tornyát változatlanul hagyták.

A Rocca épületében korábban is volt egy kis színház. Verdi még nem volt 15 éves, amikor a bussetói zenekart vezényelhette benne. Zeneszerzőként is az volt első jelentős bemutatkozása, ugyanis egy nyitányt komponált Rossini A sevillai borbély című operájának előadása elé. S bár később ő maga semmire sem tartotta ifjúkori műveit, ez az alkalom 1828 húsvétján mégis fontos esemény volt életében.

Amikor negyedszázaddal később elkezdték a Rocca újjáépítését, a régi színház helyén egy nagyobbat alakítottak ki. A város titokban arra számított, hogy addigra már híressé vált fia operákat fog írni számára, híres nagy énekeseket hoz Bussetóba, s elhatározta, hogy a színházat Verdiről nevezi el. Számításaikban azonban csalódtak: Verdi józan belátással kisvárosuk számára túl nagynak, drágának és feleslegesnek tartotta a színházat. Akkoriban már jó ideje amúgy is konfliktusa volt a várossal élettársa, Giuseppina miatt, s bár nagy tekintély volt, de az mégsem volt elképzelhető, hogy az ő szavára ebbe a kisvárosba jönnének a kor legnagyobb operaénekesei. A nevét nem tagadhatta meg a színháztól és élete végéig szóló páholyt vásárolt benne, de soha nem tette be a lábát...

A Verdi Színházat 1868. augusztus 5-én nyitották meg a Rigolettóval. Verdi iránti tiszteletből a közönség hölgytagjai zöld ruhákba öltöztek, a férfiak zöld nyakkendőt kötöttek...

A színház a Rocca jobb oldali szárnyán át közvetlenül megközelíthető.



Az előcsarnokban Giovanni Duprè Verdi-szobrát láthatjuk. A színházterem patkó alakú, két emeleten 32 páhollyal, felette az erkéllyel.



By Tiesse - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6616422


visitparma.wordpress.com


Középen a korban szokásos királyi páholy:


A színházterem mennyezetfreskója az egyes színházi műfajok allegorikus ábrázolásával Gioacchino Levi alkotása:
 


Nemcsak a színházterem, hanem valamennyi kiszolgáló helyiség, a társalgók, a büfé is gazdagon dekoráltak.
Ez itt a társalgó szoba, fent a muzsikusok karzatával. Régen ugyanis az előadások szüneteiben egy kisebb zenekar szórakoztatta a közönséget, hogy el ne unják a várakozást...




Igaz, Busseto kisváros, és ha nem egy Verdi nevelkedett volna a falai között, túl nagy lenne számára egy ilyen színház. Az utókor viszont gyaníthatóan nem bánja, hogy ezt annak idején meglépték a derék bussetóiak. A színház, története során már Verdi valamennyi operáját bemutatta. Az előadások közül különleges jelentőségűek az Arturo Toscanini által 1913-ban és 1926-ban vezényeltek, a 2001-ben Riccardo Muti által dirigált Falstaff és az Aida Franco Zeffirelli rendezésében.
Frissítés: Az emlékhely történetét később a Papageno Kataliszt blogjában is megírtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése