2017. július 23., vasárnap

Verdi emlékműve felnevelő városában

Busseto, piazza Verdi: Monumento a Giuseppe Verdi

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye






1913. október 9-én, születésének centenáriuma alkalmából állította Busseto városa nagy fiának ezt a hatalmas emlékművet:

 


Luigi Secchi alkotása karosszékben ülve ábrázolja a Maestrót a róla elnevezett téren, Busseto legfontosabb központi épülete, a festői Rocca előtt; szemét rajta tartja a városka főutcáján, amelyet olyan sokat rótt egykor.

Verdi a közeli Le Roncole faluban született, Bussetóban vált felnőtté és muzsikussá, majd a szintén közelben fekvő Sant Agata-birtokon töltötte életének nagy részét. Rendkívüli módon ragaszkodott tehát szülőföldjéhez, ami pedig a természeti szépségekben és történelmi emlékekben szinte tobzódó Itáliának éppen a legjellegtelenebb, a Pó mocsarai következtében pedig legegészségtelenebb fertálya is volt. Ráadásul Bussetóval finoman fogalmazva nem volt felhőtlen a kapcsolata. A konfliktusok a városi zenemester és orgonista állás körüli méltatlan huzavonával kezdődtek, magánéleti problémákkal folytatódtak, később pedig a kisváros teljesíthetetlen elvárásokkal tekintett a már világhírű Verdi felé. Mégis egész életében erre a környékre húzta valami...



A szobor rálát a vele pontosan szemben lévő a fenti képen nyíllal jelzett Barezzi-házra is, amelynek homlokzatán avatásának napján emléktáblát kapott a Verdi életében gyerekkora óta legjobb, legderekabb ember, Antonio Barezzi

Végül itt a blogger, aki sosem hitte volna, hogy egyszer teljesülhet nagy vágya, hogy eljusson Verdi szűkebb hazájába, de 2016 nyarán mégis sikerült:


 

Frissítés: Az emlékhely történetét később a Papageno Kataliszt blogjában is megírtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése