2017. július 19., szerda

Anton Bruckner szülőháza

Ansfelden, Augustinerstrasse 3.
Geburtshaus Anton Bruckner

Ausztria, Oberösterreich 





A templom közelében álló ház az ansfeldeni plébánia iskolaépülete volt, s egyúttal helyet adott a sekrestyés és az iskolamester szolgálati lakásainak. Mai formáját 1853/54-ben nyerte el.



Itt született 1824. szeptember 4-én id. Anton Bruckner tanító és felesége, Theresa Helm első gyermekeként Anton Bruckner.  A család több nemzedék óta ebben a házban élt, már a zeneszerző nagyapja is Ansfeldben volt iskolamester. 

Bruckner első tizenegy évét élte le itt. A kis lakásban heten laktak; tizenegy testvére született, de csak öten maradtak életben. Ifjan még egyszer visszatért ide, amikor tanítóként ő helyettesítette megbetegedett édesapját.

Ma a zeneszerző emlékmúzeuma működik az épületben. Először 1971-ben nyitották meg emlékhelyként a nagyközönség előtt; azóta két alkalommal, legutóbb 2014-ben jelentősen bővítették és gazdagították.



Gyűjteményének legértékesebb részét a zeneszerző eredeti relikviái jelentik: karmesteri pálcája, cilindere, mellénye és két hangszere, egy clavichord és egy orgona játszóasztala. Az egyik terem a korabeli iskolai környezetet idézi a hirschbachi katolikus népiskola néhány bútorával. Ez a helyiség egykor valóban osztályterem volt, Bruckner maga is ide járt iskolába.
A múzeum nyitvatartását ITT találhatjuk más praktikus információkkal együtt.



A szülőházat még a zeneszerző életében, 1895-ben megjelölte emléktáblával a linzi Frohsinn dalárda, amelyet 186068 között, megszakításokkal Bruckner vezetett.


Bruckner édesapja 46 éves korában hunyt el, síremléke a helyi temetőben ma is látható.

A fényképek forrása:
landesmuseum.at
google.hu/maps/place/Geburtshaus+Anton+Bruckner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése