2017. július 3., hétfő

Az orgonista Verdi

Busseto: via Ferdinando Provesi 40.
Santa Maria degli Angeli-templom

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye






A gótikus ferences kolostor és templom a város délnyugati részén, a via Provesi és a viale Pallavicini közötti tágas területen található. 1470 és 1474 között építtette a Pallavicini család.

Forrás: wikipedia
Forrás: panoramio.com/photo/89374983


A gyermek és fiatal Verdi gyakran látogatta ezt a templomot. Huszonkét éves korában, 1836. január 6-án itt orgonált először nyilvánosan a városban, amelynek előtörténete a következő:

Bussetóban már Ferdinando Provesi 1833-ban bekövetkezett halála óta valóságos háborúskodás folyik, hogy ki legyen utóda a város zenemesteri posztján, amely poszt magában foglalta a székesegyházi orgonista/karnagy, valamint a helyi zeneiskola és a filharmonikusok igazgatásának feladatait is. Verdi, aki abban a reményben végzi Milánóban tanulmányait, hogy ezt a posztot elnyerve feleségül veheti a tanulmányait nagyrészt anyagilag lehetővé tevő helybeli módos kereskedő, Antonio Barezzi lányát, elkeseredve veszi tudomásul, hogy a prépost egy olyan muzsikust támogat, aki mint a gyakorlatban kiderült alkalmatlan a posztra. Bussetóban heves indulatokat vált ki a kérdés, párt és ellenpárt alakul, folynak a bürokratikus csatározások. S amikor az ügybe belefáradt Verdi a kisváros elhagyására gondol, azok közül is többen ellene fordulnak, hálátlannak tartván őt, akik eddig az ő pártján voltak.

Ebben a szituációban játszik a Milánóból hazatérve Vízkereszt napján a templomban. Az eseményről Barezzi ezt írta naplójában:

Hatalmas volt a csődület, különösen a délutáni misén, s teljes a siker, még az ellenpárt tagjai között is.

Az ügyre végül 1836. február végén tettek pontot, amikor kompromisszumos megoldásként egy hivatalosan is meghirdetett pályázati meghallgatás eredményeként Verdit nevezték ki Busseto zenemesterévé, templomi orgonistának pedig meghagyták a prépost támogatottját.

Az orgonát, amelyen Verdi játszott, eladták a trevozzói templomnak, ma is ott látható és hallható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése