2017. augusztus 23., szerda

Massenet esküvője

Avon, Szent Péter-templom (Église Saint-Pierre)
11 rue père Maurice

Franciaország, Île-de-France régió, Seine-et-Marne megye






Avon kisváros Franciaország szívében, Fontainebleau mellett, azzal szinte összeépülve. Temploma a régió egyik legrégebbi műemléke, eredete a 11. századig nyúlik vissza. A robusztus harangtornyot az 1300-as években emelték, a főkapu és a kórus az 1500-as évekből származik. Különösen eredeti és bájos a főbejárat feletti szépvonalú napellenző. Királyi templom volt, mert az errefelé szívesen vadászó uralkodók gyakran hallgattak benne misét. 1606-ban itt keresztelték meg XIII. Lajost.


fr.wikipedia.org


Ebben a templomban esküdött egymásnak örök hűséget 1866. október 8-án Jules Massenet (18421912) és Louise Constance de Gressy.

Massenet Liszt Ferenc révén ismerte meg jövendő feleségét, aki Rómában Liszt zongorista növendéke volt. Amikor Massenet a Rómaidíj nyerteseként 1864/65-ben hosszabb időt tölthetett az Örök Városban, meglátogatta Liszt Ferencet, aki bemutatta neki francia növendékét. Liszt akkoriban készült felvenni az alsóbb egyházi rendeket és emiatt hölgy-növendékeit igyekezett más tanároknak "elpasszolni", így került sor a bemutatásra. A fiatalok első látásra egymásba szerettek...
Egy lányuk született 1868-ban, Juliette.  A család később sok időt töltött itt Avonban,  az anyós házában.

Végül nézzünk meg egy szép videoklipet a templomról:

1 megjegyzés: