2017. augusztus 4., péntek

Renata Tebaldi múzeuma

Busseto, via Ferdinando Provesi 41. 
Museo Renata Tebaldi

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye


 


Aki Bussetóban megnézi a Villa Pallavicinót, s benne a Verdi-múzeumot, ne hagyja ki Renata Tebaldi közelmúltban létesített emlékmúzeumát. A Villa Pallavicino egyik kisegítő épületében, a 18. század elejéről származó, szépen felújított úgynevezett Scuderiában nyitották meg 2014-ben.

fucinaitalia.com/web/museo-renata-tebaldi-galleria/


A pesarói születésű Renata Tebaldi (19222004) a közeli Parma zeneakadémiájának neveltje. Pályafutását kisebb vidéki operaházakban kezdte. A kiugrást az jelentette számára, amikor előénekelt (a szintén pármai) Arturo Toscanininek és részt vehetett a milánói Scala háború utáni nyitókoncertjén. Maga a szigoráról közismert nagy Maestro titulálta őt angyali hangnak (voce d'angelo).


fucinaitalia.com/web/museo-renata-tebaldi-galleria/


Questa foto di Museo Renata Tebaldi è offerta da TripAdvisor


Questa foto di Museo Renata Tebaldi è offerta da TripAdvisorAz énekesnő emlékezetének szentelt múzeum ismeretterjesztő funkciója mellett rendkívül látványos, hogy minél nagyobb kedvet csináljon az opera, a klasszikus zene műfajának a legszélesebb nagyközönség körében. Egységei: Dokumentumok terme, Ékszerek terme, Renata terme (az énekesnő magánéletének relikviáival), Pillangókisasszony terme, Fényképek terme, végül Színpadi kosztümök terme.

Egy esetleges látogatás előtt a nyitva tartásról érdemes részletesen tájékozódni a múzeum honlapjáról, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket!

Hallgassuk az angyali hangot, egy részletet Verdi: A végzet hatalma című operájából: 


S ha már Bussetónak ezen a környékén jártunk, itt van a közelben a Santa Maria degli Angeli-templom is, érdemes megnézni!
2 megjegyzés:

  1. Szia Kati ! Renáta Tebaldi az abszolut szoprán-kedvencem. Hatalmas, dús, bársonyfal a hangja. Olvastam ezt olyanoktól, akik többször hallották élőben. Pianói legendásak. Szerepformálásait a finomság jellemezte. Volt ő akkora énekes, mint Callas, csak másért szerettük őket..
    Nagy élmény lehetett a személyes, általa használt dolgok látása. Köszi, hogy megosztottad velünk ! Éva

    VálaszTörlés
  2. Be kell ismernem, hogy bár voltam Bussetóban, a Renata Tebaldi múzeumra és még néhány másik emlékhelyre már nem volt idő. Így ezt csak olvasmányaim és netes források alapján mutattam meg. De ennek a posztnak a kapcsán kezdtem el hallgatni jobban a felvételeit és olvasgatni róla (és Bergonziról is), és nagyon örülök ennek a "felfedezésnek"! Köszönöm a véleményedet, mostanában az Aidát hallgatom vele és Bergonzival (+Simionato)és le vagyok nyűgözve. Úgy érzem, Tebaldi sokkal kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb, mint Callas, amivel az ő nagyságát sem akarom csorbítani, de valóban, teljesen ellentétes egyéniségek voltak.

    VálaszTörlés

Beköszöntő

Beköszöntő

Hosszas töprengés után indítom el új blogomat. Ebben is zenei emlékhelyek lesznek, de külföldiek. Eredetileg úgy terveztem, hogy a Katali...