2017. augusztus 4., péntek

Renata Tebaldi múzeuma

Busseto, via Ferdinando Provesi 41. 
Museo Renata Tebaldi

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye


 


Aki Bussetóban megnézi a Villa Pallavicinót, s benne a Verdi-múzeumot, ne hagyja ki Renata Tebaldi közelmúltban létesített emlékmúzeumát. A Villa Pallavicino egyik kisegítő épületében, a 18. század elejéről származó, szépen felújított úgynevezett Scuderiában nyitották meg 2014-ben.

fucinaitalia.com/web/museo-renata-tebaldi-galleria/


A pesarói születésű Renata Tebaldi (19222004) a közeli Parma zeneakadémiájának neveltje. Pályafutását kisebb vidéki operaházakban kezdte. A kiugrást az jelentette számára, amikor előénekelt (a szintén pármai) Arturo Toscanininek és részt vehetett a milánói Scala háború utáni nyitókoncertjén. Maga a szigoráról közismert nagy Maestro titulálta őt angyali hangnak (voce d'angelo).


fucinaitalia.com/web/museo-renata-tebaldi-galleria/


Questa foto di Museo Renata Tebaldi è offerta da TripAdvisor


Questa foto di Museo Renata Tebaldi è offerta da TripAdvisor



Az énekesnő emlékezetének szentelt múzeum ismeretterjesztő funkciója mellett rendkívül látványos, hogy minél nagyobb kedvet csináljon az opera, a klasszikus zene műfajának a legszélesebb nagyközönség körében. Egységei: Dokumentumok terme, Ékszerek terme, Renata terme (az énekesnő magánéletének relikviáival), Pillangókisasszony terme, Fényképek terme, végül Színpadi kosztümök terme.

Egy esetleges látogatás előtt a nyitva tartásról érdemes részletesen tájékozódni a múzeum honlapjáról, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket!

Hallgassuk az angyali hangot, egy részletet Verdi: A végzet hatalma című operájából: 






S ha már Bussetónak ezen a környékén jártunk, itt van a közelben a Santa Maria degli Angeli-templom is, érdemes megnézni!




2 megjegyzés:

  1. Szia Kati ! Renáta Tebaldi az abszolut szoprán-kedvencem. Hatalmas, dús, bársonyfal a hangja. Olvastam ezt olyanoktól, akik többször hallották élőben. Pianói legendásak. Szerepformálásait a finomság jellemezte. Volt ő akkora énekes, mint Callas, csak másért szerettük őket..
    Nagy élmény lehetett a személyes, általa használt dolgok látása. Köszi, hogy megosztottad velünk ! Éva

    VálaszTörlés
  2. Be kell ismernem, hogy bár voltam Bussetóban, a Renata Tebaldi múzeumra és még néhány másik emlékhelyre már nem volt idő. Így ezt csak olvasmányaim és netes források alapján mutattam meg. De ennek a posztnak a kapcsán kezdtem el hallgatni jobban a felvételeit és olvasgatni róla (és Bergonziról is), és nagyon örülök ennek a "felfedezésnek"! Köszönöm a véleményedet, mostanában az Aidát hallgatom vele és Bergonzival (+Simionato)és le vagyok nyűgözve. Úgy érzem, Tebaldi sokkal kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb, mint Callas, amivel az ő nagyságát sem akarom csorbítani, de valóban, teljesen ellentétes egyéniségek voltak.

    VálaszTörlés