2023. július 27., csütörtök

Caruso sírja szülővárosában

 

Nápoly, via Nuova del Campo: Santa Maria del Pianto temető

Olaszország, Campania régió, Nápoly megye 


 
 
A temető Nápoly északkeleti, San Carlo all'Arena nevű városrészében található.
 
A "Könnyező Szűz Máriá"-nak szentelt temploma a 17. század közepén, a nagy pestisjárvány után épült. A temető róla kapta a nevét, de egyszerűbben Cimitero del Piantónak is nevezik.

Utolsó kívánságának megfelelően itt helyezték örök nyugalomra a legendás tenort, Enrico Carusót, ugyanabban a városrészben, ahol 48 évvel korábban meglátta a napvilágot.
 
A Pianto temető a google térképen, Caruso sírkápolnája zölddel jelölve

 
Caruso pályája és sikerei teljében, 48 évesen szülővárosának legelegánsabb szállodájában, a Grand Hotel Vesuvióban hunyt el 1921. augusztus 2-án. Jártunk már ott is a bloggal, abban a posztban elolvashatjuk halála körülményeit.
 
A szálloda előcsarnokában ravatalozták fel. Gyászszertartását az olasz király, III. Viktor Emánuel rendeletére a monumentális királyi San Francesco di Paola bazilikában tartották, ami nagy megtiszteltetés volt, mert ez a kiváltság addig csak a királyi család tagjainak járt:

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=430920

 
A király Caruso temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilvánította, így szinte végeláthatatlan tömeg kísérte el a koporsót ide, a "Pianto" temetőbe.
 
Ebben a kis videóban elmosódottan, de azért láthatunk mozgóképeket Caruso gyászmenetéről:
 


 
Első nyughelye egy bérelt kápolna volt. Végleges sírkápolnája a következő évre készült el Giovanni Cimmino építész tervei szerint.
 
 
Caruso sírkápolnája (findagrave.com)


 
A nápolyiak bizony hajlanak a teatralitásra  ez Caruso végtisztessége kapcsán is megnyilvánult, ugyanis üvegkoporsóban temették el. Mintegy tíz évig a mostani kápolnában is abban nyugodott... Amerikai feleségének, Dorothynak a nápolyi rokonság tiltakozása miatt csak az 1930-as évek elején sikerült elérni, hogy a bebalzsamozott holttestet elrejtsék a kíváncsi pillantások elől... 

Ma ilyen a kápolna belseje, amelyet két éve, halála centenáriumának jegyében szépen felújítottak:

vistanet.it



A közelben egy másik érdekes sírkápolnát is találunk. Abban a szintén nápolyi születésű Antonio De Curtis, azaz Totò (1898-1967) nyugszik. Ő nálunk kevéssé ismert, míg az olaszok a legnagyobb filmkomikusuknak tartják.
  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése