2023. január 24., kedd

Giordano emlékműve szülővárosában

Foggia, Piazza Umberto Giordano 

Olaszország, Puglia régió, Foggia megye

 

 

Talán még Verdi sem kapott olyan elképesztő emlékművet, mint Umberto Giordano (1867-1948) a szülővárosától!

 


Ez a város a ma körülbelül másfél százezres lélekszámú Foggia. Itália déli részén, az olasz csizma sarkantyúja tájékán keressük a térképen. Nemrég jártunk már itt, Giordano szülőházát, pontosabban annak helyét látogattuk meg. Már ott volt szó róla, hogy a város mennyire megbecsüli híres fiát: szülőházát még életében, 1927-ben megjelölte emléktáblával, a következő évben pedig róla nevezte el színházát. 

 


Ma már a város zenei konzervatóriuma is az ő nevét viseli.

Nem volt kérdés, hogy közterület is őrizze a nevét. A frekventált elhelyezkedésű "piazza Umberto Giordano" meglehetősen kacskaringós úton lett a zeneszerző tere. Eredetileg a neves orvos és politikus Vincenzo Lanza nevét viselte, akinek a tér közepén szobrot is állítottak. A későbbi történések fényében kapóra jött, hogy 1928-ban a király Foggiába látogatott, s ugyanenezen a téren felavatta a háborús mártírok emlékművét. Ezért Lanza szobrát máshova helyezték, a teret pedig a mártírokról át is nevezték. Majd 1948-ban elhunyt Giordano, s ekkor újabb "helycserés támadás" következett: a mártírok emlékművét átvitték a Piazza Italiára, így elnevezhették Giordanóról a teret, és kiírták a pályázatot a zeneszerző nagyszabású emlékművének elkészítésére.

A kor híres szobrásza, Romano Vio (1913-1984) lett a győztes. Az avatásra 1961-ben került sor, Giordano legidősebb fia, Mario jelenlétében.

Mint a legfelső képen is láthatjuk, Giordano emlékművének középpontjában az ő nagyszabású egészalakos szobra áll, amelyet az operáit szimbolizáló hat másik szobor, sőt kisebb szoborcsoport fog közre. 

Lássuk őket egyenként! A képek forrása  az "Umberto Giordano Compositore" facebook-oldal


 

Az opera-szobrok balról jobbra:

Il mese Mariano (Mária szombatja):


 

Andrea Chénier:


 

Siberia (Szibéria):


 

Il Re (A király):


 

Fedora:


 

La cena delle Beffe (A bolondok vacsorája):


 Végül tegyünk egy háromperces villámsétát Foggiában:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése