2023. január 20., péntek

Itt született Umberto Giordano

 Foggia: via Pescheria 9.

Olaszország, Puglia régió, Foggia megye

 

A napjainkban körülbelül 150 ezer lakosú Foggia városa az olasz csizma sarkantyújának tájékán helyezkedik el. Leghíresebb fia Umberto Giordano. Szülőházának csak helyét tekinthetjük meg, az eredeti épület 1943-ban bombatámadás áldozata lett...

Ilyen volt:

manganofoggia.it

 

Fent, a két erkély között emléktáblája is látszik, tehát a város - pontosabban a konzervatórium - már életében megjelölte (Giordano 1948-ban hunyt el). Szövege szerint az itt született Giordano, a Fedora, a Siberia és a Chénier alkotója a szerelem, a fájdalom és a szabadság zeneszerzője volt:

 

2008-ban egy kiegészítő emléktáblán tudatták a szülőház sorsát (a két kép forrása: comuni-italiani.it/wiki/Foggia). Úgy tűnik belőle, hogy egy bizonyos Giovanni Raho ügyvéd 1948-ban a házzal együtt elpusztult emléktáblából újat készíttetett, az eredeti másaként:

 


 Ma ez az épület áll az elpusztult  szülőház helyén:

ilmattinoquotidiano.it 2014.08.28

A legutóbbi fényképek szerint nem látható rajta ez a két tábla, csak másolatukat helyezték ki tájékoztatásul. 


Umberto Giordano: Gaetano Esposito festménye (wikipedia)
 

Itt született tehát 1867. augusztus 28-án Umberto Giordano, gyógyszerész családban. Zenei tehetsége korán kitűnt, így szülei, akik ügyvédi vagy orvosi pályát képzeltek számára, engedték zenei téren továbbtanulni. Bár először, 14 évesen nem vették fel a nápolyi San Pietro a Majella konzervatóriumba, mert úgy találták, hiányosságai vannak zeneelméletben, ám a következő évben mégis bejutott Paolo Serrao professzor segítségével, aki már első felvételijén meglátta benne a nagy tehetséget. Még akadémista korában, 1889-ben egy operájával - címe Marina volt - részt vett azon a pályázaton, amelyet Mascagni nyert meg a Parasztbecsülettel. Azért az ő műve is feltűnést keltett, s a pályázatot meghirdető Sonzogno zeneműkiadó lehetővé tette egy librettóval, hogy új operát komponáljon Ez lett a Mala vita, Giordano első bemutatásra került operája. Bár témája miatt a mű sikertelen lett, sőt, nagy port kavart (egy prostituáltról szólt) és szerzőjét további kudarcok is érték, mégis, pártfogók segítségével sikerült kiharcolni egy újabb librettót, azaz egy új lehetőséget opera komponálására. Ez lett az André Chénier, amelyet a milánói Scala mutatott be 1896. március 28-án.

Ezzel a művével Giordano beérkezett. Operája hamar eljutott külföldre, s máig az alaprepertoár része.

A Chénier bemutatásának évében megnősült, a gazdag milánói szállodatulajdonos Giovanni Spatz Olga leányát vette feleségül. Kapcsolatba került az idős Verdivel: ebben apósának is volt szerepe, ugyanis az ő tulajdonában volt Milánó legnagyobb szállodája, az operaházzal szomszédos Grand Hotel, amelyben az idős Verdi állandó lakosztályt bérelt. Így a pályája elején járó Giordano személyes tanácsokat is kapott a nagy Maestrótól.

Következő operája, a két év múlva színre került Fedora is nagy siker lett, amelyet a Lago Maggiore egyik gyönyörű villájában komponált. Aztán apósától megörökölt egy másik csodás villát szintén a Lago Maggiore partján. Ezt ma Villa Fedorának nevezik, s a Zenevándor nemrég be is mutatta. 

Így Giordano messze jutott kilométerekben is déli szülővárosától, Foggiától, amely kiemelten büszke rá és őrzi az emlékét. 

Az 1828-ban épült színház, ahova a tinédzser korában rendszeresen járt, 1928 óta az ő nevét viseli. Fedoráról elnevezett termében őrzik Giordano Bechstein-zongoráját, melybe maga írta be a nevét.

Ugyancsak róla nevezték el szülővárosa zenei konzervatóriumát.

Jelentőségét és hatását mutatja, hogy amikor 1948-ban elhunyt, milánói temetésén szinte hasonló nagyságrendű tömeg vett részt, mint annak idején Verdi temetésén.


Legközelebb szülővárosának róla elnevezett terére látogatunk, ahol egészen elképesztő nagyságrendű emlékművet állítottak Giordanónak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése