2023. január 18., szerda

Giordano és a Fedora-villa

 

Baveno: Villa Fedora

Olaszország, Piemont régió, Verbano-Cusio-Ossola megye

 

 

A Lago Maggiore nyugati partján, Baveno település látványosságai a 19. században az arisztokrácia számára épült villák, kastélyok. Ezek egyike egy operahősnőről kapta nevét, és nem véletlenül.

A Villa Fedora (Forrás: az olasz nyelvű wiki)

 

A Villa Fedora 1857-ben épült. A század legvégén került Giuseppe Spatz gazdag szállodatulajdonos birtokába, aki rögtön ki is bővíttette. Spatz, akinek Olga lánya Umberto Giordano zeneszerző felesége volt, a tóparti villát vejének ajándékozta. Így Giordano 1904 után mintegy két évtizedig nagyon sokat tartózkodott és dolgozott itt, 1909-ben pedig meg is örökölte és ő nevezte el Fedorának.

Az apósról érdemes elmondani, hogy övé volt Milánó legnagyobb szállodája, a Grand Hotel, ahol Verdi állandó lakosztályt tartott fenn (és ahol később elhunyt). Így Spatz ismeretségben állt a nagy öreggel, és apósa révén Giordano is találkozhatott a Maestróval, aki rajta tartotta a szemét ifjú kollégáján...

Bár az 1898-ban bemutatott Fedorát még nem itt írta Giordano, a név mégis nagyon találó, hiszen 3. felvonása egy nagyon hasonló fényűző villában játszódik!

Netes források szerint a bejáratnál Giordanónak vörösmárvány emléktáblája is van, de fénykép sehol nem található róla.

A zeneszerző 1924-ben eladta a villát, ami később volt csecsemőotthon is. Jelenleg egy kereskedelmi kamara székháza. Nem látogatható, de kívülről megszemlélhető, mert gyönyörűséges parkja van tölgyekkel, azaleákkal, sőt, még egy kis homokos strandja is, ahol szabadon lehet sétálgatni és strandolni. IDE KATTINTVA szép képeket nézegethetünk róla - egyet közvetlenül meg is mutatok:




 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése