2023. január 25., szerda

Giordano utolsó lakása

 Milánó, via Durini 2./largo Augusto 1. sarok

Olaszország, Lombardia régió

 

Milánó belvárosában, a via Durini és a largo Augusto sarkán álló többemeletes városi palotán, a sarokrészen olvasható az emléktábla, miszerint itt volt Umberto Giordano (1867-1948), a Fedora, a Siberia és az André Chénier operák alkotójának utolsó lakása.

forrás: chieracostui.com
 

A ház már valószínűleg nem az eredeti, vagy ha mégis, nagyon átalakíthatták. Képet a google maps segítségével tudok róla mutatni:

 

A délről, Foggia városából származó Giordano a nápolyi konzervatórium elvégzése után északra, Milánóba és környékére, a Lago Maggiore partjára tette át székhelyét, miután a pályakezdés buktatói után nagyon hamar, 29 évesen beérkezett André Chénier című operájával. Jól nősült - anyagi szempontból is, mert felesége a legnagyobb milánói szálloda, a Grand Hotel tulajdonosának lánya volt. De a fennmaradt fényképek szerint harmonikus családi élete lehetett, négy szép gyermekével. Villája volt a Lago Maggiorénál, amelyet már meglátogattunk a bloggal, jártunk szülőházánál és szülővárosában állított monumentális emlékművénél

Giordano Milánóban hunyt el 1948. november 12-én,

Ezen a videón őt magát is láthatjuk idős korában, és itteni lakását. 

 

 

Hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára. Nyughelye a Cimitero Monumentale di Milano, Milánó híres temetője. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése