2023. január 17., kedd

Tito Gobbi emlékszobája szülővárosában

Bassano del Grappa: piazza Garibaldi 34.
Museo Civico

Olaszország, Veneto régió, Vicenza megye

 

 

Bassano del Grappa egy igazán festői, látványos, nagy történelmi múlttal rendelkező, ám ma is pezsgő életű kisváros. Velence és a Garda-tó között, a Brenta folyó partján fekszik. 

 

Bassano látképe a híres régi híddal (wikipedia)

 

1913. október 24-én itt született és itt nevelkedett Tito Gobbi operaénekes, a 20. század meghatározó baritonja, aki színészként is az egyik legnagyobb volt az énekesek között



 

Színpadtól való visszavonulása után megírta emlékiratait. Könyve szerencsére magyarul is megjelent, így igazán sok részletet olvashatunk benne családjáról, gyerekkoráról, itteni életéről.

 

 

 

 

Mindig ragaszkodott szülővárosához, élete alkonyán jelmezeiből szép gyűjteményt adományozott a városi múzeumnak, ahol ezek megtekinthetők.

Sajnos, a ház, amelyben felnőtt, nem azonosítható egyértelműen, csak annyi tudható, hogy a Beata Giovanna nevű utcában van (a házszám nem ismert), és már elég régen megjelölték emléktáblával. Bár a város büszke jeles fiára, hiszen a közelmúltban Tito Gobbiról nevezte el szabadtéri színházát, és Gobbi egyetlen lánya, Cecilia is igazán hatékonyan ápolja apja (és egyúttal édesanyja és az ő kiváló zenetudós apja) emlékét, azt valahogy nem tartotta fontosnak senki, hogy a házat megmutassa a nyilvánosságnak. Pedig jeles zenei emlékhely, és maga Gobbi részletesen ír róla emlékirataiban.

Így is emlékezhetünk szülővárosa kapcsán Tito Gobbira, a városközpontban, egy szintén történelmi épületben elhelyezett Museo Civico egyik termében:



Tudok róla mutatni egy rövid bejátszást, amelyben Cecilia Gobbi is beszél röviden - olaszosok előnyben! - és körbejárhatjuk a kiállított jelmezeket:


 

Végül annyi emblematikus szerepe közül egy kicsi, rendkívül drámai részlet:


2 megjegyzés: