2017. június 7., szerda

Beniamino Gigli szülőháza

Recanati: via del Risorgimento, 11

Olaszország, Marche régió, Macerata megye


 



Recanati dombtetőre épült; a városkát körülvevő rónaság lágyan hullámzik a derűs Appenninek lábától az Adria partjáig.

Nagy fia, Beniamino Gigli jellemezte így bölcsőhelyét. Gigli hatodik, legkisebb gyermekként 1890. március 20-án született Recanatiban, a Risorgimento utca 11. számú házban:




Apja cipész volt, aki a városka szegényebb rétegeinek készített lábbeliket, míg a gyári tömegtermelés tönkre nem tette kis műhelyét. Akkor megpályázta a harangozói posztot a katedrálisban, amit el is nyert, s a család elköltözött a templom közelében lévő szolgálati lakásba.

Beniamino rendkívüli énekhangja, amit saját vélekedése szerint édesanyjától, Estertől örökölt, kis gyermek kora óta közismert volt. Első zenei oktatását a katedrális kórusvezetőjétől nyerte. Ifjan több évig szülővárosában a patikus segédeként dolgozott, de az éneklés és a tanulás  vágya Rómába vitte. Magyarul is megjelent emlékirataiban (Zeneműkiadó, 1984) sok mindent megtudhatunk életének első, nagy szegénységben telt időszakáról és énekessé válásáról.

Szülőházát emléktábla jelöli:



Később is ezer szállal kötődött szülőföldjéhez: itt építtetett villát és itt nyugszik a temetőben. Múzeumát is megnézhetjük, ha arra járunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése