2017. június 18., vasárnap

Menuhin iskolája és sírja

Stoke d'Abernon: Cobham road
The Yehudi Menuhin School

Surrey, Egyesült Királyság
Yehudi Menuhin (19161999) 1963-ban Londonban iskolát alapított 819 éves zenei tehetségek számára, amit a következő évben vidéki környezetbe, természetközelbe, a Surrey-beli Stoke d'Abernon falucskába helyezett át. 


 
Forrás: www.tes.com

Iskoláját pályája megkoronázásának és reményei szerint az utókor számára időtálló hagyatékának tekintette, amelyen keresztül élete minden tapasztalatával és bölcsességével fordult az ifjú muzsikusnemzedékek tehetségeinek felfedezése, nevelése felé. 
Szerencsére sokáig, jó három és fél évtizedig volt módja vele törődni: ő fektette le az iskola működésének elméleti alapjait, felügyelte a tanárok szerződtetését, odaítélte az ösztöndíjakat. Maga is adott órákat és hívott meg nagy előadókat kurzusokat tartani

1993-ban Erzsébet királynő a "Baron of Stoke d'Abernon" címmel ruházta fel a művészt.

Menuhin 1999. március 12-én, 82 éves korában Berlinben hunyt el. Itt, az iskola parkjában temették el, egy fa alatt, amelyet halála előtt két évvel ő ültetett. 

Forrás: U3asiles.org.uk


Közelében nyugszik felesége, a 2003. január 25-én elhunyt Diana Gould Menuhin.

Forrás: findagrave.com


Források:

Monsaingeon, Bruno: Menuhin-varázs. Bp. Holnap Kiadó, 2014 
www.findagrave.com Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Beköszöntő

Beköszöntő

Hosszas töprengés után indítom el új blogomat. Ebben is zenei emlékhelyek lesznek, de külföldiek. Eredetileg úgy terveztem, hogy a Katali...