2017. június 13., kedd

Itt írta Verdi a Rigolettót

Busseto: Via Roma 56. Palazzo Orlandi

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye








A fő utcai palotasor szép ám jelenleg kissé elhanyagolt épülete az Orlandipalota, korábbi nevén Palazzo DordoniCavalli.



Arisztokrata tulajdonosa, Annibale Dordoni az 1800-as évek elején klasszicista stílusban építtette a helybeli Giuseppe Cavalli mesterrel. Belső kialakításának köszönhetően a legmodernebb épület volt akkor Bussetóban. Néhány évvel később az építész fia, Antonio Cavalli vásárolta meg. Következő tulajdonosa Giuseppe Verdi lett, aki 1845. október 6-án kötötte meg a szerződést, nagy összeget fizetve érte.

Ezt a kopogtatót Verdi is biztosan használta



Verdi számára az egész világ megváltozott Bussetóban eltöltött gyermek és ifjúkora óta. 1842-ben színre került Nabucco című operája révén, amit sorra követtek további művei, Itália egyik legismertebb személyiségévé vált, s ez magával hozta az anyagi jólétet is. Viszont addigra családját elveszítette: két kisgyermeke halála után, 1840-ben fiatal felesége is elhunyt.

Az Orlandipalotában eleinte Verdi szülei laktak. A zeneszerző 1849-ben költözött ide. Addigra elmélyültek kapcsolatai Giuseppina Strepponi kiváló szoprán énekesnővel, akit ide hozott, ifjúsága városába és itt éltek együtt 1851-ig. Kettejüknek Bussetóban letelepedni Verdi katasztrofális döntésének bizonyult, hiszen elhunyt felesége a város prominens családjából származott, akik egészen közel is laktak ehhez a palotához. A bussetóiak bizony zokon vették Giuseppina jelenlétét, akinek így számos megaláztatást kellett elviselnie, hiszen a pár nem is volt összeházasodva (csak 1859-ben került sor esküvőjükre). Verdi kapcsolata ekkoriban apósával, Antonio Barezzivel is mélypontra süllyedt. A szeretetreméltó Giuseppina szerencsére hamarosan "meghódította" Antonio urat, így visszaállt közöttük a harmónia. 

Ebben a palotában komponálta Verdi Luisa Miller, Stiffelio és Rigoletto című operáit; sőt, állítólag dolgozott itt a Trubadúron is. Közben több részletben megvásárolta a közeli Sant Agatabirtokot, ahova 1851 májusában Giuseppinával együtt átköltöztek. Attól kezdve életük végéig az volt első számú otthonuk.

Az Orlandipalota Verdihez kötődő története azonban még nem zárult le: 1867. január 14-én itt halt meg apja, Carlo Verdi.

1888-ban az épületet az Orlandi család vásárolta meg. 1913-ban és 1926-ban, amikor a bussetói Verdi színházban vezényelt, benne lakott Arturo Toscanini.

Angelo Orlandi, aki a Barezzi család leszármazottja is, egy időben néhány termét, köztük a reprezentatív szalont múzeumként megnyitotta.

Ez volt Verdiék szalonja... itt már múzeum (bussetolive.com)


2012-ben az Orlandi-örökösök eladták az épületet. Én 2016 augusztusában jártam Bussetóban akkor néptelennek tűnt, kapuja bezárva, a múzeum megszüntetve, mindössze a földszintjén működött egy pizzéria. Eladása óta sokat cikkeznek a tervekről, miszerint a város zeneiskolát szeretne benne felállítani. Ebben a pillanatban ez még a jövő zenéjének tűnik... 
 
Frissítés:
A témával később foglalkoztam "Kataliszt" című blogomban a Papageno oldalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése