2017. június 3., szombat

Verdi és Margherita esküvője

Busseto: Oratorio della Santissima Trinita

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye




   


Busseto központjában, a fő utcán (via Roma) található Barezzi-ház mögött áll a kicsiny kápolna. A középkori eredetű épületet a San Bartolomeo-templom szomszédjaként építették, amellyel átjáró köti össze (a fenti térkép a San Bartolomeót mutatja, a kápolna nincs külön jelezve).




A kicsiny épület egyhajós, mai berendezése és díszítése rokokó, bár maradt néhány műtárgya az 1500-as évekből is. A főoltáron Vincenzo Capri festménye látható 1579-ből, mely a Szentháromságot ábrázolja Szent Apollóniával és Luciával.



Ebben a templomban, ahol korábban többször is vezényelte a Bussetói Filharmonikusokat, volt 1836. május 4-én a huszonharmadik évében járó Giuseppe Verdi esküvője Margherita Barezzivel. A dátumot Margherita választotta, aznap volt a huszonkettedik születésnapja...

A nászmenetnek alig néhány lépést kellett megtennie a menyasszony otthonától a templomba. Margherita apja, Antonio Barezzi jómódú bussetói kereskedő és szenvedélyes amatőr muzsikus volt, a szegény sorból származó Verdit kisfiú kora óta jelentősen támogatta.

A két fiatal házassága sajnos csak négy évig tartott. Két gyermekük született, miközben állandó anyagi gondokkal küszködve Verdi megtette első lépéseit az operaszerzői pályán. Éppen kezdtek egyenesbe jönni, Verdi első operáját végre bemutatta a Scala, amikor gyermekeiket egymás után betegség ragadta el, majd Margherita is elhunyt agyvelőgyulladásban. 

A fényképeket 2016 nyarán készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése