2017. június 29., csütörtök

Itt nem alkalmazták Verdit orgonistának...

Busseto, via Zilioli 49. Collegiata di San Bartolomeo

Olaszország, Emilia-Romagna régió, Parma megye




A Barezzi-ház után, a kisváros fő utcájától, a via Romától kicsit beljebb fedezhetjük fel a San Bartolomeo-templom dekoratív épületét.

 
Forrás: wikipedia

Középkori kisebb templom helyére a várost uraló Pallaviciniek építtették 13361340 között a lombard gótika jellegzetes stílusában. A 18. század közepén belső terét rokokó ízlésben alakították át, bár megmaradt néhány műtárgya a korábbi századokból. Közvetlen átjáró köti össze a mellette álló Szentháromság-templommal.


Forrás: Di Casalmaggiore Provincia - Opera propria, CC BY-SA 3.0


1820-tól 1833-ban bekövetkezett haláláig Ferdinando Provesi volt a templom zenei vezetője és orgonistája, mellette a város zeneiskolájának igazgatója és a Bussetói Filharmonikusok karnagya. 
Ferdinando Provesi (1770-1833)
Zeneszerzéssel is foglalkozott. Kiváló muzsikus volt, de nem tudott kitörni a kisváros kereteiből. Ő lett a tízes évei elején járó Verdi első komoly zenetanára. Néhány év múlva Verdi
tudásban és tapasztalatban mestere nyomdokába lépett, akinek halála után megpályázta a templom orgonista állását. Az egyházi felettes hatóságok azonban a Bussetói Filharmonikusok és leendő apósa, Antonio Barezzi, a város prominens polgára és muzsikusa tiltakozása ellenére nem Verdit, hanem egy Ferrari nevű ismeretlen orgonistát neveztek ki, ráadásul pályázat nélkül. A város két pártra szakadt, valóságos háborúskodás tört ki a "verdiánus" és a konzervatívabb ízlésű "ferrariánus" párt között. Még utcai verekedések is voltak. A helyzet, mely sok keserűséget okozott a közben Milánóban tanuló és az operaszerzői pályán első lépéseket megtenni próbáló Verdinek, csak évek múlva normalizálódott azzal a kompromisszummal, hogy Verdi a zeneiskolában lett Provesi utóda. Így már meg tudott házasodni...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése