2022. március 8., kedd

A kőszegi Bálház zenei emlékei

Kőszeg, Schneller István utca 2-4.

 

 

Az egyemeletes, egyszerű homlokzatú, U alaprajzú barokk Bálház a 18. század végén épült, de legrégebbi részei 16–17. századiak. Közvetlenül kapcsolódik hozzá az egykori városfal részeként 1546-ban épített Lombai-torony maradványa.



 

Az 1795-ben megnyílt Bálházban származásra való tekintet nélkül szórakozhattak együtt a város lakói. A bálok mellett itt zajlottak a színházi előadások, majd hangversenyek is. 

Német színészek már 1770 óta járták a megyét. Itt, a többségében ekkor még tagadhatatlanul német ajkú város színpadán mérkőzött meg 1818 után a német színészettel a magyar vándortársulatok sora. 1820 körül Kilényi Dávid társulatával – felváltva Szombathelyen és Kőszegen – fellépett a Bálházban Déryné Széppataki Róza és Szentpétery Zsigmond is. 

1840-ben a városban megalakult a Kőszegi Hangász Egyesület, amely rendezvényeit szintén a Bálházban tartotta. Közülük piros betűs ünnepként emelkedik ki Liszt Ferenc 1846. szeptember 26-i hangversenye. A virtuóz pályájának csúcsán álló Liszt ekkor hangversenyezett a legtöbb városban Magyarországon.

Két nappal a koncert előtt, szeptember 25-én a városi tanács ünnepi ülésen foglalkozott Liszt fellépésével, akit – mint jeles zongorást és honfit – Kőszeg városa díszpolgárává választotta.

Liszt fellépésének emlékét az épület falán emléktábla örökíti meg.


 

Megható pillanat volt, amikor 140 évvel később, 1986. szeptember 27-én – kései utódaként a virtuóz zongorajátékban – az emléktáblát Cziffra György koszorúzta meg. Kőszegi koncertje alkalmából Cziffrát is Kőszeg díszpolgárává avatta a város, s őt is ugyanúgy éjszakai szerenáddal tisztelték meg ezen a napon, mint annak idején Liszt Ferencet.

Ugyancsak itt tartották az 1859-ben megalakult, Kőszeg kulturális életében meghatározó szerepet betöltő – ma is létező – Concordia kórus általában bállal egybekötött estjeit is.

Az épület közvetlen közelében 2013-ban szobrot állítottak Liszt Ferencnek, mely Veres Gábor alkotása. Úgy tűnik, a város azon a kis terecskén panteont kíván létesíteni, mert Liszt mellett ott áll Herman Ottó és Ottlik Géza szobra is. Liszt éppen a Bálházra tekint…

Mindezekről különösen Liszt koncertjéről sokkal részletesebben írtam a Papageno oldal  Kataliszt blogjában, több illusztrációval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése