2022. március 20., vasárnap

Goldmark Károly gyerekkora Sopronkeresztúron

Deutschkreuz, Hauptstrasse 54. Goldmark Károly Emlékház és Múzeum

Ausztria (Burgenland)

 

Deutschkreuz (Németkeresztúr, Sopronkeresztúr) burgenlandi mezőváros. Kópházától 6, Soprontól 12 km-re fekszik, Sopronból közvetlen vonattal 10 perc alatt megközelíthető.

4 éves korától mintegy 14 éves koráig ebben a főutcai házban töltötte gyermekkorát Goldmark Károly (1830-1915) zeneszerző. 

wikimedia.org

 

Goldmark apja izraelita kántor volt, Lublinból vándorolt Magyarországra. A tehetséges kisfiú Keszthelyen született, majd egy évig Tabon, a somogyi faluban lakott. Családja 1834-ben költözött ide. 

Emlékek életemből című írásában Goldmark így írta le családját és gyerekkorát:

Atyám, akinek 12 élő és (erről nincs pontos értesülésem) az elhaltakkal együtt 21 vagy 24 gyermeke volt, kántori és jegyzői minőségében, ahogyan akkoriban nevezték, évi 200 forint javadalmazásban részesült [...] Az idősebb gyermekeknek kellett a fiatalabbat nevelnie, azaz reggel megmosdatnia, megfésülnie, stb. Aztán a kis csordát kiengedték a szabadba, az viháncolt a réten-mezőn - a legközelebbi etetésig, ami bizony elég szűkösre sikeredett.

Így Goldmark szinte iskoláztatás nélkül nőtt fel, ami később sok gondot okozott neki, viszont boldognak érezte gyerekkorát. Mindössze a helybeli tanító próbálta okítgatni, és ő adott a kezébe hegedűt, amikor néhány apró jelből kiderült, hogy érdekli a zene. Mivel tehetségesnek bizonyult, innét kezdett járni - naponta gyalog! - a soproni zeneiskolába. Kitartásának meg is lett az eredménye, mert ifjú éveiben színházi hegedűsként kereste meg még akkor is kevéske kenyerét. 

Mivel egyik idősebb bátyja, József orvostanhallgató volt Bécsben, hozzá költözött és folytatta a hegedűtanulást, bár továbbra is akkora szegénységben, hogy előfordult, elájult az éhségtől...

Így indult pályája, s aztán kicsit konszolidáltabb bécsi évek után 45 éves korában szinte egyetlen este, 1875. március 10-én, elismert zeneszerző lett Sába királynője című operájával.

A házat, amelyben szüleivel és testvéreivel lakott, 1980-ban megvásárolta Deutschkreuz önkormányzata és kialakították benne kis emlékmúzeumát (a poszt írásakor, 2021 március végén ideiglenesen zárva).

További Goldmark Károly-emlékhelyek a Zenevándor blogban:

Győr, Petőfi tér 2.

Bécs, Josef Gall Gasse 5.

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése