2022. március 3., csütörtök

Kodályék dombóvári menedéke

Dombóvár, Bajcsy-Zsilinszky utca 5. Mária-lak

 

 

A Mária-lak eklektikus hatású, artisztikus, villa-szerű ház. Építtette 1928-ban Telegdi Sándor ügyvéd. Dombóváron úgy tudják, elnevezése az ügyvéd és felesége erős vallásosságára vezethető vissza. Építtetője bérleményként hasznosította, a földszinten üzletek is helyet kaptak.


 

1938 után, dombóvári tanári évei idején az egyik bérlakásban élt családjával Péczely László (1906-1980) irodalomtörténész. A budapesti és a bécsi tudományegyetemen magyar–német, illetve zene–művészettörténet szakon végzett tanár a helyi gimnáziumban tanított, amely éppen a Mária-lakkal szemben található. Iskolai munkája mellett sokrétű tevékenységet folytatott: népdalokat gyűjtött, falujáró útjain diákcsoportjával zömében székely népballadákat mutatott be, műsoros esteket, színdarabokat, hangversenyeket rendezett. Bátyján, Péczely Attila orvos-népzenekutató-muzeológuson keresztül ő is Kodály Zoltán jó barátja lett.

Kodály 1945 őszétől feleségével, Emma asszonnyal hosszabb időt töltött vidéken, hogy kipihenjék a Budapest ostroma alatt átélt megpróbáltatásokat. Pécsi hetek után november 23-án utaztak Dombóvárra és 1946. január 5-ig egy jó hónapot itt, a Mária–villában töltöttek.

Itteni tartózkodásukról már írtam e ház kapcsán a Papageno oldal Kataliszt blogjában KODÁLYÉK MENEDÉKE címmel. Érdemes ott elolvasni a részleteket és megnézni a képeket. Közülük egy akkor és ott készült csoportképet itt is megmutatok. Igaz, gyenge minőségű, de igazán nagyon érdekes, mert együtt láthatjuk Kodályt (3), első feleségét, Emma asszonyt (2), és mint akkor kicsi lányt, leendő második feleségét, Péczely Saroltát (1), Péczely Lászlóék lányát.


 

Kodály később is járt Dombóváron. 1949-ben például részt vett a gimnáziumban Péczely László által színpadra állított műve, a Székely fonó előadásán. Kodály remekét 1953-ban is előadták a diákok, szerepelt benne a 13 éves Sárika is. A Papageno oldalon erről az előadásról is megnézhetünk egy csoportképet.

Kodály dombóvári tartózkodásaira emlékezve a gimnázium homlokzatán 1968-ban szöveges emléktáblát állítottak; 1982-ben, születésének centenáriumán pedig a Városháza előtti parkban felavatták süttői mészkőből készült mellszobrát, Nagy Géza alkotását.


 

Kodály Zoltán további emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Budapest I. Hess András tér

Budapest I. Hunfalvy utca 15.

Csákvár, Széchenyi utca 31. 

Karád, Általános Iskola

Kecskemét, Katona József Színház

Kecskemét, Vasútállomás




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése