2017. március 6., hétfő

Itt lakott a huszonéves Kodály

 Budapest I. Hunfalvy utca 15.






Ezen a címen lakott 1904 és 1907 között Kodály Zoltán.


Ha  házszámozás ma is ugyanaz, ez a terület a Kagyló utca sarka mellett terül el és ma üres.

Szabó Dezső, aki szintén itt lakott egy ideig, így írta le a környezetet:

A Hunfalvy utca a Várhegy folytatásának északnyugati vállán húzódik a Bécsikapu tértől, azt hiszem, az Ibolya lépcsőig. A lakás állott egy aránylag nagy kertből, egy kis házmesterlakásból és egy földszintes házból, mely benn volt a kertben. A kert a hegy oldalán vonult lefelé, s egyetlen négyzetcentimétere sem volt egy szintben a többivel. [...] Mindegyik fa egy-egy beteg, elátkozott lélek testhezálló formája volt. [...] Ha a szél belekapott a kertbe - és itt majdnem mindig szél van: rángott, fenyegetett, jajgatott, nyöszörgött, vádolt és rimánkodott az egész kert.

Kodály 1904 júniusában kapta meg zeneszerzői diplomáját, de újra
beiratkozott, mint önkéntes ismétlő, és folytatta bölcsész tanulmányait is. Az Eötvös kollégiumban azonban nem lakhatott tovább, így kibérelte Szabó Dezső korábbi szobáját. Őt annyira nem nyomaszthatta a környezet, hiszen mindig nagyon szerette a szabad természetet...


Számára az itt töltött időszak a felkészülés éveit jelentette: tanult, könyvtárba járt, szakdolgozatot írt, komponált, ugyanakkor a megélhetésért tanítványokat is kellett vállalnia. Ebben az időszakban ismerkedett meg későbbi feleségével, Gruberné Sándor Emmával, majd Bartók Bélával. 1905 márciusában megkapta az egyetemen magyar-német szakos diplomáját, a következő évben pedig bölcsészdoktorrá avatták.

Ebből a lakásból indult el első népdalgyűjtő útjára. Közben ide költözött Balázs Béla, akivel már az Eötvös kollégiumban is együtt lakott, s innét mentek - egy ösztöndíjon ketten osztozva - Berlinbe, majd Párizsba.

1907 szeptemberében Kodály zeneelmélet tanár lett a Zeneakadémián. Fizetése szerény, de biztos megélhetést tett lehetővé számára, így kényelmesebb lakást bérelhetett az Áldás utcában.


Források:

Eősze László: Kodály Zoltán életének krónikája. Bp. Zeneműkiadó, 1977
Eősze László: Kodály Zoltán élete és munkássága. Bp. Zeneműkiadó, 1956
Erős Zoltán: Magyar irodalmi helynevek. Bp. Kis-Lant Kiadó, 1995
Adalékok a Víziváros történetéhez 2. Bp. Budapesti Városvédő Egyesület, 1991
Erki Edit: "... áll Buda még!" Bp. Jövendő Kiadó, 1997 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése