2017. március 12., vasárnap

Hegedűművész született itt

 Szombathely, Kálvária utca 10.


 


A Perint patak túloldalán fekvő városrész egy földszintes - azóta némileg átalakított - házában született 1894. november 26-án Koncz János hegedűművész.



Forrás: konczverseny.hu


Családjáról, gyermekéveiről ITT részletesen ír Gál János szombathelyi tanár és helytörténész.

Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte. 11 éves korában már Bleriot hegedűversenyével lépett fel egy vizsgakoncerten. A Szombathelyi Friss Újság 1905. decemberében így előlegezte meg eljövendő művészi rangját:

Koncz Jani, a csodagyerek, a leendő nagy hegedűművész igazolta Beriot hangverseny-művének […] kitűnő frazírozással, kápráztató technikával való előadásával, hogy benne a közel jövő egyik legnagyobb hegedűművészét fogja ünnepelni a világvárosok zenekedvelő közönsége.

13 éves korában koncertkörutat tett Olaszországban. A Zeneakadémián Hubay Jenő növendékeként 19 éves korában diplomázott. 1920–1926 között Olaszországban élt, 1928-tól korai haláláig a budapesti Zeneakadémia tanára volt. 1926-ban — pályája csúcsaként — nagy sikerrel lépett fel a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Bécsi Filharmonikusokkal Bruno Walter vezénylete alatt.

Szülővárosához meghatóan ragaszkodott. Egész Európára szóló hangverseny–kötelezettségei mellett is minden alkalmat megragadott, hogy Szombathely közönségével találkozhasson. A helyi lapok és a város polgárai csak a "mi Janink"-ként emlegették.

Fiatalon, életének negyvenharmadik évében hunyt el 1937. január 5-én. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola 1938-as évkönyvében a következő olvasható:

Koncz János hegedűtanárunk betegségének csíráit már régebben hordozta magában. A nyári szünidő után újult erővel fogott munkához, de néhány hó múlva a kór ágyba döntötte s 1937. január 5-én kioltotta nemes életét. […] Kitűnő művész és pedagógus volt, kinek korai elhunytát tanártársai, növendékei mélyen fájlalják.

Szülőházának homlokzatán halála után hamarosan, 1938. március 6-án felavatták emléktábláját özvegye, Keömley Bianka énekesnő jelenlétében. A portrédombormű Iván István alkotása.



EBBEN A HÁZBAN
SZÜLETETT 1894.
NOVEMBER 26-ÁN
KONCZ JÁNOS
HEGEDŰMŰVÉSZ


Az emléktábla avatása 1938-ban (forrás: Vasi Szemle 2008. 6.)


 
A megemlékezés estéjén emlékhangversenyt tartottak, amelyen az akkoriban ugyanebben az utcában, a 47. szám alatt lakó kiváló hegedűművész és tanár, Bárdos Alice is fellépett.

A hegedűművész emlékékére Szombathely városa 1974 óta háromévente megrendezi a nevét viselő tehetségkutató hegedűversenyt. Hamvait 1986-ban ünnepélyesen újratemették a város új köztemetőjében. Nevét a sárvári zeneiskola vette fel, szülővárosában utcát (bár sajnos csak egy kis zsákutcát...) neveztek el róla.

 

Frissítés: Az emlékhely történetét később megírtam a Papageno Kataliszt blogjában is.


Források:

Koncz János emlékére. Szombathely, Bartók Béla Zeneiskola, 1974
Gál József: Koncz János és szombathelyi koncertjei. = Vasi Szemle 2008. 6.

A "kataliszt" jelzésű fényképeket 2008-ban készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése