2017. március 26., vasárnap

Bartók egyik kedvelt vidéki koncerthelyszíne

Békéscsaba, Andrássy út 1. Jókai Színház





A Fiume szálló épületéhez illeszkedő színház 1877–79-ben eredetileg színházteremmel is rendelkező Vigadónak épült Halmai Andor tervei alapján.

100 éve...

... és napjainkban


Mivel hamarosan szűknek bizonyult, 1913-ban Spiegel és Englert tervei szerint felújították, belül átépítették. Íves karzatú nézőtere 640 személyes.
Az egyemeletes épület emeleti teremsorának közepén található a kariatidás vigadó bálterem, amely velencei tükrökkel és intarziás parkettával kápráztatta el a közönséget. Az 1950-es évektől ugyan mozinak használva hagyták lepusztulni, de ma szerencsére ez a terem is régi szépségében tündököl. Igazán előnyös képet nem találtam róla, csak olyanokra akadtam, amelyeken éppen valamilyen esemény zajlik benne. Hogy kinézetéről legyen némi fogalmunk, egy ilyen képet azért megmutatok, forrása a színház honlapja:

Itt játszott egykor Bartók... Foto: Ignácz Bence


A bálterem kezdettől fogva kiváló körülményeket biztosított hangversenyek számára is, s eleinte olyan neves muzsikusok léptek itt fel, mint például Hubay Jenő, Aggházy Károly és a Firenzei vonósnégyes. Az első lelkesedés lecsengése után inkább csak báloknak adott otthont. Aztán az Aurora Kör megalakulásával újra fellendült a hangversenyélet, s a két világháború között országosan is úttörő zenei események zajlottak a városban. A Kör hamarosan önálló otthonra lelt a Kultúrpalotában — a mai Munkácsy Mihály Múzeumban —, de a nagyobb szabású hangversenyeket továbbra is a színházépületben tartották. Itt rendezték meg Bartók Béla hat békéscsabai hangversenyének többségét.

Önálló színtársulata csak 1954 őszétől van Békéscsabának; a korábbi évtizedekben különböző társulatok vendégszerepeltek a városban. A régi magyar színházi élet nagyjai közül a színházteremben fellépett például Jászai Mari és Blaha Lujza is.



Források:

Színház anno. = jokaiszinhaz.hu
Dusek László: Az Alföld. Bp. Cartographia, 2000
Látnivalók Békés megyében. Miskolc, Well–Press, 2001
Papp János: Hangversenyélet Békéscsabán I. (1892–1944) Békéscsaba, Filharmónia Kft., 2001

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése