2017. március 21., kedd

Egy igazi "lámpás" lakott itt

Szombathely, Petőfi utca 31.






A műemlékjellegű, romantikus lakóház 1860 körül épült.




1959-től haláláig itt élt Békefi Antal (1926-1982) tanár, népzenekutató, karnagy, zeneszerző.



Forrás: mozaweb.hu
Békefi Zircről került Szombathelyre 1959-ben: az új Tanítóképző Intézet, majd utóda, a Tanárképző Főiskola tanára lett. A pedagógiai tevékenység mellett másik fontos területe a népzenekutatás volt. Míg Zircen a Bakony–vidék népzenei hagyományait kutatta és publikálta, Szombathelyre költözése után ezen a környéken folytatta a gyűjtést. Vasi népdalok című kötete 1976-ban jelent meg.






Ismereteit hazai és külföldi előadásokon, publikációkban adta közre. Fő művének tekintette a Magyar Tudományos Akadémia felkérésére gyűjtött és rendszerezett Munkaritmus, munkarigmus,munkadal címmel készült tanulmánysorozatot, amelynek első része könyv formájában csak 2005-ben jelenhetett meg fia, Békefi Antal Attila szerkesztésében. A könyv főként a Dunántúlon végzett nagyarányú gyűjtés eredménye, amely az állattartó mesterségek körében méri föl a munkát segítő rigmusok, dalok, a jeladó füttyök, kiáltások, hangszeres szignálok világát. A következő kötetek a növénytermesztés és az ipari kismesterségek terén gyűjtött anyagot fogják tartalmazni - talán Békefi Antal Attila halála után is foglalkozik velük valaki...
Zeneszerzőként - összefüggésben pedagógiai munkásságával - dalokat, kórusműveket és gyerekek számára daljátékokat komponált.

Békefi Antal 1982. szeptember 27-én Szombathelyen hunyt el, a Jáki úti köztemetőben nyugszik. 

Egykori lakóházán a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület helyezett el emléktáblát 2002-ben, halála huszadik évfordulója alkalmából. A portrédombormű Tornay Endre András alkotása.


Szombathelyen utca, a Gyöngyös patak partján futó sétány őrzi a nevét.
 
Frissítés: Az emlékhely történetét később megírtam a Papageno Kataliszt blogjában is.


Források:

mozaweb.hu
w.vasidigitkonyvtar.hu/vdkweb/vm_arckepcsarnok
hagyomanyokhaza.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése