2017. március 14., kedd

Zene a Hadtörténeti Múzeumban

Budapest I. Kapisztrán tér 2-4.



A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a budai Várnegyed északnyugati sarkán fekszik.



Az egykori Ferdinánd, majd magyarosan Nándor laktanya épületének magját 1847-ben egy korábbi, a Buda török alóli felszabadítása után emelt ún. Gránátos kaszárnya helyére építették. Az északi szárny 1892-ben, a keleti szárny pedig az 1920-as években készült el. Az épület és környezete a magyar történelem sorsfordító eseményeinek helyszíne volt, különösen 1668-ban, 1849-ben és 1944/45-ben.

A múzeum állandó kiállításai jelenleg a reformkortól a kiegyezésig, valamint az első világháborútól 1968-ig tartó korszakokat ölelik fel. Díszudvarán kegyeleti és szoborparkot alakítottak ki.



Itt avatta fel 2002-ben a Fricsay Richárd Katonazenei és Hagyományőrző Egyesület a hazát szolgált, elhunyt katonazenészek emléktábláját:





Az egyesület 2001 januárjában alakult azzal a céllal, hogy a magyar zenekultúra egy sajátos ágának, a katonazenének a hagyományait kutassa, ápolja és egykori rangját visszaszerezze. A katonazene számos olyan kiemelkedő muzsikust adott a magyar zenei életnek, mint id. Lehár Ferenc (fia, a világhírű operettszerző is katonazenészként kezdte), Pazeller Jakab, Bachó István, Kéler Béla, Müller József és mások. Az egyesület névadójául olyan katonazenészt választottak, akinek munkássága és személyisége a mai napig kihat a magyar katonazenére. Az 1867-ben Morvaországban született Fricsay Richárd zenetanári munkáját 1896-ban cserélte fel a magyar katonazenére. Az első világháborút követően ő szervezte újjá a magyar katonazenét. 1920-tól alezredesi rangban a Magyar Királyi Honvédség zeneügyi igazgatója volt. Országszerte ismert, népszerű emberré vált, aki morva származása ellenére ízig-vérig magyarként élt és minden tehetségével a magyar katonazene felvirágzásán dolgozott. Zenekarával több, mint ezerszer játszott a Magyar Rádióban. A Trianon utáni Magyarországon újra megteremtette a katonazenészi képzést, számtalan kitűnő muzsikust nevelt, akik a legrangosabb zenekarokban is megállták helyüket (fia, a világhírű karmesterré vált Fricsay Ferenc is katonazenészként indult).


Források:

www.militaria.hu
www.fricsay.hu

A fényképeket 2002-ben készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése