2017. március 26., vasárnap

Itt laktak a szombathelyi püspök muzsikusai

 Szombathely, Hollán Ernő utca 4.



 


A mai Hollán Ernő utca páros oldalának minden épülete védett. Ezt a területet a püspökség alapítása idején, az 1770-es évektől az egyház építtette be. A mostani 4. számot viselő későbarokk stílusú Muzsikaház Müller Xavér pallérnak Hefele Menyhért ellenőrzése alatt készített tervei alapján épült.



Eredetileg földszintesre tervezték vámház céljára, ám miután a püspök és a káptalan 1783-ban szerződést kötöttek muzsikaház létesítésére, módosították a terveket. A püspökség vám- és egyéb gazdasági ügyeit a földszinten intézték, a két felső szintet pedig a székesegyházi muzsikusok rendelkezésére bocsátották.

Szigeti Kilián szerint az épület boltíves folyosóival élénken emlékeztet az eszterházai (fertődi) muzsikus házra. Mindkét emeleten három–három lakást alakítottak ki egyenként három–három helyiséggel és a szükséges mellékhelyiségekkel.

Mint Szigeti Kilián kutatásai alapján kiderült, a muzsikaház építéséhez a káptalan — akikhez a zenészek intézménye tartozott — 4000 forinttal járult hozzá. A szerződésben egyúttal kikötötte, hogy ha a püspök vagy valamelyik utóda valamikor az egész házat saját céljaira akarná igénybe venni, a muzsikusok csak akkor kötelesek kiköltözni, ha a püspök előbb saját költségén hasonló kényelemmel berendezett lakásról gondoskodik számukra.

A ház a második világháború utáni államosításig ténylegesen a zenészek lakásául szolgált.

Az épületen két emléktábla is olvasható, az újabbikon már a kutatások során pontosított adatokkal találkozhatunk:

MŰEMLÉK
EGYKORI MUZSIKAHÁZ.
FÖLDSZINTJÉN VÁROSI
VÁMHÁZ.
ÉPÍTTETTE SZILY JÁNOS
PÜSPÖK 1790 KÖRÜL
KÉSŐBAROKK STÍLUSBAN.
TERVEZTE MÜLLER PALLÉR
A TIROLI MELCIOR HEFELE
ELLENŐRZÉSE MELLETT



Források:

Szombathely és környéke: kalauz turistáknak és természetbarátoknak. Szombathely, B.K.L. Kiadó, 2000
Németh Adél: Szombathely. Bp. Panoráma, 2000
Harrach Erzsébet, C. – Kiss Gyula: Vasi műemlékek. Szombathely, Vas megyei Tanács Művelődési Osztálya, 1984
Szigeti Kilián: A szombathelyi egyházmegye egyházi zenéjének története. = A 200 éves szombathelyi egyházmegye emlékkönyve. Szombathely, Szombathelyi Egyházmegyei Hatóság, 1977

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése