2022. március 20., vasárnap

Schubert Bad Gasteinban

Bad Gastein, Straubingerplatz 1-2. 

Ausztria (Salzburg tartomány)

 

 

Az egykori Hotel Straubinger homlokzatán portrédomborműves emléktábla tanúskodik arról, hogy járt itt Franz Schubert

www.gast.at

 

A táblán Pyrker János László, későbbi egri érsek neve is olvasható, viszont lemaradt Schubert barátja, Michael Vogl kamaraénekes, pedig személye kulcsfontosságú, hiszen a mindig szegény Schubertnek az ő társaságában volt módjában utazgatni 1825 nyarán. Kremsmünster, Linz, Altmünster, majd Gmunden után augusztus végén következett a fürdőváros Bad Gastein.

Míg az idősebb Vogl merev ízületeit kúrálgatta, Schubert kirándulásokat tett a közeli Hohe Tauern gleccsereihez. Mint Dietrich Fischer-Diekau írja kitűnő Schubert-könyvében:

Elragadtatással hallgatta a havasi pásztorok és hegyi parasztok dalait; a motívumok utat találtak zenéjébe is, a legmagasabb rendű művészi harmonizálás sem tünteti el nyomukat.

Schubert a szállodában találkozott Pyrker János Lászlóval, az akkori velencei pátriárkával. A rendkívüli műveltségű, zeneszerető főpap (az ő révén került egy fontos Mozart-kézirat Magyarországra, az Egri Líceum könyvtárába) költő és drámaíró is volt. Ottléte alatt Schubert két versére is dalt komponált, ezek - mint ahogyan az emléktáblán is megörökítették: Das Heimweh (A honvágy, D 851) és a Die Allmacht [A Mindenható, D 852].

A szakirodalom emleget egy Gasteini szimfóniát is, amelyen dolgozott itt Schubert. Nagy valószínűséggel ez nem egy elveszett mű, hanem az életmű koronája, maga a "nagy" C-dúr szimfónia

Schubert itteni tartózkodását a szálloda akkori vendégkönyve is bizonyítja, amelyben olvasható eltávozásuk dátuma: a két jóbaráté szeptember 4.

E látogatás után 100 évvel állította az emléktáblát a Bécsi Schubert Társaság (Wiener Schubertbund):

https://www.sn.at/wiki/Datei:ErinnerungstafelFranzSchubert.JPG

 

Végül hallgassuk meg a két itt komponált dalt, amelyek egyúttal Schubert magyar kapcsolatainak is fontos darabjai:

 

 

További Schubert-emlékhelyek a Zenevándor blogban:

Altmünster, Ebenzweier-kastély: Schubert derűs órái 

Atzenbrugg, Schlossplatz 1. Itt "bulizott" Schubert

Bécs, Kettenbrückengasse 6. Itt halt meg Schubert

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése