2022. március 30., szerda

Itt lakott az első ének-zenei általános iskola megteremtője

Kecskemét, Budai utca 14.

 

 

Földszintes városi lakóház. Az 1950-es évek elejétől 1970-ben bekövetkezett haláláig itt lakott Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta. Férje is zenetanár volt.


 

A szekszárdi gyökerű, Budapesten diplomát szerzett fiatal Szentkirályi Márta 1942-ben került Kecskemétre, s a Református Tanítóképző Intézet gyakorló iskolájában kezdett tanítani. Az 1946/47-es iskolai évben tanulmányi szabadságot kért, amelyet arra használt, hogy megszerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán az énekszaktanítói képesítést. Ezt követően visszajött Kecskemétre, s – békéstarhosi tapasztalatait felhasználva –  az ének tantárgy keretében zeneóvodát szervezett. Kis tanítványainak szereplését Kodály Zoltán is látta díszpolgárrá avatásának ünnepségén a Katona József Színház színpadán, és elégedettségét kifejezve további munkára buzdította a fiatal tanárnőt. Javasolta, hogy ezt az oktatást az iskolákban is folytatni kellene, ami kilenc hónappal később – egyelőre egyetlenegy első osztályban – meg is kezdődhetett. Így jött létre az ország első ének-zenei általános iskolája, a mai Kodály Iskola, amelynek ő lett első igazgatója.

Az egyetlen indított osztályból felfejlődött intézmény érdekében Szentkirályi Márta valóságos emberfeletti munkát végzett. Nehézségeiről, eredményeiről, kapcsolatáról Kodállyal sok részletet lehet olvasni a Papageno Kataliszt blogjában, ahol már megírtam a történetet és sok képet is közzétettem az úttörő időkből, valamint felsoroltam forrásaimat.

A ház kerítésfalán 2003 őszén avatták fel emléktábláját:


 

Szövegét ide másolom, mert a fényképről nehezen olvasható; információihoz annyi kiegészítést teszek, hogy a jeles pedagógus itt, otthonában hunyt el 1973. július 13-án. Mindössze ötven éves volt...

EBBEN A HÁZBAN ÉLT ÉS DOLGOZOTT
AZ 1950-es ÉVEK ELEJÉTŐL 1973-ban BEKÖVETKEZETT HALÁLÁIG
NEMESSZEGHYNÉ SZENTKIRÁLYI MÁRTA
ALAPÍTÓ IGAZGATÓJA VOLT AZ ORSZÁG KÖZOKTATÁSÁBAN ELSŐKÉNT
KECSKEMÉTEN 1950-ben ELINDÍTOTT
ÉNEK–ZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLÁNAK (MA KODÁLY ISKOLA)
MUNKÁSSÁGA ÉS HIVATÁSTUDATA PÉLDÁUL SZOLGÁL MIND A HAZAI
MIND A KÜLFÖLDI ZENETANÁROK SZÁMÁRA

EMLÉKÉRE ÁLLÍTOTTÁK A LEGELSŐ OSZTÁLY EGYKORI TANULÓI AZ ÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGÜK 45. ÉVFORDULÓJÁN
VALAMINT A PSALMUS HUMANUS MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI EGYESÜLET   2003

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése