2022. március 21., hétfő

A legfontosabb templom Schubert életében

Bécs, Marktgasse 40. Lichtentali Plébániatemplom

Ausztria

 

Lichtental, Schubert szűkebb pátriája egykor Bécs elővárosa volt, ma az osztrák főváros 9. kerülete. Itt, a család lakóhelyének plébániatemplomában keresztelték meg Franz Peter névre a zeneszerzőt, ugyanis 1797-ben az alig öt percre lévő Nussdorfer Strasse egyik házában látta meg a napvilágot.


 

Élete első két évtizedében, egész pontosan 1818-ig, amíg tanító apját át nem került a rossaui iskolába, ez a környék volt az ő otthona is. Maga a templom fontos színhelye lett muzsikussá érésének. Így az egykori lichtentali plébániatemplomot ma már Schubert-templomnak nevezik.



 

A templom az egész Schubert család életében fontos szerepet töltött be, hiszen lakóhelyük szerint hosszú ideig ehhez a plébániához tartoztak. A szülők itt kötöttek házasságot 1785. január 17-én és gyermekeiket itt keresztelték meg. Ebben a templomban indult Schubert énekesi pályafutása, amit később a császári udvar híres gyermekkórusában folytatott. A szülői házban, fivéreivel együtt már tanult zenét, házimuzsikálni is szoktak – apjuk ugyanis azt kívánta, fiai kövessék őt a tanítói hivatásban, amelynek akkor fontos része volt az éneklés és az aktív hangszeres játék. Ezért elküldte fiát énekórákra Michael Holzerhez, a templom zenei vezetőjéhez. A kis Schubert a templomi kórus szoprán szólamának énekese lett, mellette Holzertől hangszerjátékot is tanult. 


 

Első miséjét (F-dúr D 105) is itt mutatták be 1814. szeptember 25-én. 17 évesen írta, amikor mint segédtanító dolgozott apja közeli iskolájában. Művé e falak között együtt adhatta elő öreg tanárával, aki elismerése jeleként a zenei vezetést átengedte zseniális növendékének. Schubert egyik bátyja, Ferdinand ült az orgonánál, a szoprán szólót pedig életének nagy szerelme, a szintén azon a környéken élő Therese Grob énekelte; Schubert kifejezetten az ő hangjára komponálta a szólamot.

Minderről részletesebben írtam már a Papageno oldal Kataliszt blogjában.

Abban az időben, amíg Lichtentalban élt és kapcsolatban volt a templommal, az F-dúr misén kívül még három misét és több kisebb egyházi művet írt (Salve Regina, Stabat Mater és más darabok, jegyzéküket megtekinthetjük a templom honlapján).

A kiváló akusztikájú templomban mint autentikus környezetben természetesen rendszeresen játsszák Schubert (és nagy elődei, kortársai) egyházi műveit és ápolják emlékét.

1925-ben a külső homlokzatot emléktáblával jelölték meg:



1975-ben a szomszédos iskola előtt felavatták bronz mellszobrát, Gustinus Ambrosi alkotását. 

 

További Schubert-emlékhelyek a Zenevándor blogban:

Altmünster, Ebenzweier-kastély: Schubert derűs órái 

Atzenbrugg, Schlossplatz 1. Itt "bulizott" Schubert

Bad Gastein, Straubingerplatz 1-2. Schubert Bad Gasteinban

Bécs, Kettenbrückengasse 6. Itt halt meg Schubert

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése