2017. szeptember 9., szombat

Huszka Jenő balatoni villája

 Fonyód, Bartók Béla utca 42.





A fonyódi magasparton húzódó villasor közepén találjuk Huszka Jenő egykori villáját, ahol csaknem négy évtizeden keresztül, 1907 és 1944 között pihent és alkotott.



Az első két évtizedben mint az eredeti tulajdonos, Lippich Elek veje járt ide nyaralni (1906-ban vette feleségül Lippich Leonát). Amikor a házaspár 1924-ben elvált, a zeneszerző megvásárolta a nagyon szívéhez nőtt épületet, így továbbra is itt töltötte a nyarakat; 1928-tól már második feleségével, Arányi Mária írónővel, akivel itt, Fonyód–Bélatelepen ismerkedett meg a Sirály étteremben. Huszkáné Arányi Mária emlékeiből Rácz György rendezte sajtó alá az operettszerző életéről szóló könyvet, mely 1977-ben Szellő szárnyán… címmel jelent meg. Belőle sok részletet megtudhatunk itteni tartózkodásaikról is.

Huszka az 1910-es években ebben a villában írta a Lili bárónő több dalát és jó két évtized múlva itt komponálta a Mária főhadnagy csaknem teljes zenei anyagát. Még a Lili bárónő időszakában többször meglátogatta Péchy Erzsi, a kitűnő operettprimadonna: Huszka az ő hangjára írta operettje címszerepét. Péchy Erzsinek annyira megtetszett a környék, hogy 1924-ben a közelben villát vásárolt magának.

Huszka nyaralójában időnként szinte alkotó közösség alakult ki: gyakran időzött itt jó barátja, Pete Lajos kaposvári nótaszerző, akinek a közelben volt villája és Kacsóh Pongrác, aki Bacsák György csillagász villája mellett ide is többször ellátogatott. Huszka még gimnazista korából, Szegedről ismerte a nála idősebb Kacsóh-t, aki akkoriban matematika szakos egyetemi hallgató volt, mivel éppen egy Huszkáék házában lakó lánynak udvarolt 😍 Huszka Jenő egyik lányát, Lilit egyébként a tudós Bacsák György fia, dr. Bacsák János vette feleségül.

Utoljára 1944-ben tartózkodott kedves nyaralójában Huszka. 1945 nyarán feleségével leutazott megnézni, s kifosztva és megrongálva találta. Mivel 1946-ban államosítani kezdték a villákat, Huszka  sajátját gyorsan eladta, Pécs város vásárolta meg üdülő céljára. Fonyódtól azonban nehezen tudott elszakadni, még két nyarat itt töltött; de ehhez már kénytelen volt házat bérelni a faluban...

1971-ben a villában Huszka-emlékszobát rendeztek be, amelyet azonban később felszámoltak. Huszka széke és íróasztala jelenleg a Fonyódi Múzeum állandó kiállításán látható.

A villa kerítésén 1960-ban — kissé pongyola helyesírású — emléktáblát helyeztek el: 



E TELKEN ÁLLÓ VILLÁBAN
NYARALT ÉS DOLGOZOTT NÉGY ÉVTIZEDEN ÁT
HUSZKA JENŐ
1875–1960
A „BOBHERCEG”, „LILLY BÁRÓNŐ” ÉS
MÁS KÖZISMERT OPERETT HÍRES SZERZŐJE.
EMLÉKÉRE ÁLLÍTTATTA A SOMOGYMEGYEI TANÁCS
IDEGENFORGALMI HIVATALA
1960.





Források:
Huszka Jenőné Arányi Mária: Szellő szárnyán…: Huszka Jenő életének regénye. Bp. Zeneműkiadó, 1977
Varga István: A fonyódi gróf Zichy Béla-telep. Villasor a Balaton felett. Fonyód, 2015
http://konyvtar.fonyod.hu/fek.htm
Laczkó András: Írók, művészek és Fonyód. = Fonyód története. Fonyód, Fonyód Nagyközség Tanácsa, 1985

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése