2017. szeptember 8., péntek

Egy békebeli szálloda a császári nyaralóhelyen

Bad Ischl, Pfarrgasse 2.

Ausztria, Oberösterreich



 

Bad Ischl a Habsburgok nyaralóhelye volt majdnem egy évszázadon keresztül, az 1820-as évektől Ferenc József haláláig.

Traun-parti sétánya, az Esplanade folytatásában Habsburg-sárga színével és monumentális tömegével tűnik fel a hajdanvolt előkelő szálloda épülete. Egy olasz vállalkozó, Felix Tallachini nyitotta meg 1840-ben.

 
Az épület 1929-ben


Itt szállt meg 1853 augusztusában nevezetes látogatása alkalmával Ludovika bajor hercegnő két lányával: a komoly-szép Ilonával és a fruska Erzsébettel, amikor rövid ismeretség után a fiatal császár nem a neki szánt komoly lányt, hanem Sissit, a fruskát választotta... Így a hotelt később átnevezték Hotel Kaiserin Elisabeth-té.
A Hotel Kaiserin Elisabeth-ben később is kimagasló személyiségek szálltak meg, mint például Bismarck és VII. Edward angol király. Egy emléktábla Theodor Herzl, Mark Twain és Franz Werfel nevét örökíti meg.

Zenei emlékhelyként is említhetjük: szeretett itt vacsorázni barátaival Johannes Brahms, aki Gmundenen kívül mintegy tíz nyarat Bad Ischl-ben is eltöltött.

Az épület hosszú ideig tartó csipkerózsika-álom után a közelmúltban újra feléledt s mint Residenz Elisabeth lakosztályokkal áll a vendéglátás szolgálatában. Földszinti lekerekített, pazar kilátásra nyíló részében a Sissy kávézó működik, mely a császári idők hangulatát nyújtja a mai utazóknak. 

Forrás: cafe-sissy.at

1 megjegyzés:

  1. A Kaiser villa ami ma muzeum, mai napig a csalad tulajdona, Sisi dédunokaja lakja a jobb oldali szarnyat. Gondolom talan mashol is lakasuk, hiszen felnott gyerekeik vannak. Illetve talan telen nem is hasznaljak. Ezt nem tudom biztosan de utana nezek...

    VálaszTörlés