2017. április 14., péntek

Az első független magyar zenész tanulóévei

Baja, Bartók Béla utca 1.

Ferences rendház és Páduai Szent Antal-kolostortemplom





Baja központjában áll az egykori ferences rendház, s hozzá tapadva a kolostortemplom, más néven Barátok temploma.






A városban már a 13. századtól jelen voltak a ferencesek, akik a török kiűzése után, a 17. század végén tértek vissza, köztük több bosnyák származású barát is volt. A település régi templomának helyén először rendházukat építették fel, alapkövét 1722-ben rakták le. Az épület eredetileg barokk stílusú volt, azonban az átépítések miatt ez külső képén kevéssé látszik. Némileg megmaradt udvarának és folyosóinak barokk kiképzése.

A barokk stílusú templomot 1730 körül kezdték építeni, majd 1780-ban átalakították. Mai arculatát 1930 körül nyerte el, tornyát 1902-ben építették újjá. A szoborkert felé néző Mater Dolorosa szobor Baja legrégibb ismert barokk alkotása, 1740-ből származik.



A 18. század végén a rendház épületében működött az 1757-ben alapított bajai ún. kisgimnázium. 1791-től ide járt iskolába az
Forrás: wikipedia
1777-ben Tolnán született Fusz János. Itt énekesfiúként zenei oktatásban is részesült, tehetségére már akkor felfigyeltek. Tanulmányait befejezve néhány évig tanítóként működött, majd az 1790-es évek végén muzsikusként a jeles mecénás, verebi Végh Ignác alkalmazásába lépett. A későbbiekben felváltva Bécsben és Pozsonyban működött. Zenei tehetsége legerőteljesebben dalaiban nyilvánult meg, amelyekről az idős Haydn és Beethoven is kedvezően nyilatkozott. Színházi karmesterként is működött, zenei tárgyú írásait rendszeresen közölték bécsi és lipcsei zenei szaklapok.


A YouTube jóvoltából egy kamaraművét hallgathatjuk meg:



A kolostor épületén tábla idézi Martinovics Ignác emlékét, aki itt tanult bölcsészetet és itt tett szerzetesi fogadalmat:



A templom oldalánál lévő parkban állították fel a bajai születésű feltaláló, Kliegl József emlékművét, amelyet ükunokája, Kliegl Sándor szobrászművész készített:




Források:

www.szentantal.bajabaratok.hu
www.bajabela.sulinet.hu
Bálint László: A bajai III. Béla Gimnázium. Bp. Tankönyvkiadó, 1989 /Iskolák a múltból./
Sas Ágnes – Farkas Zoltán: Fusz János. Bp. Mágus, 2003 /Magyar zeneszerzők 28./

A "kataliszt" jelzésű fényképeket 2007-ben készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése