2017. január 24., kedd

Egy budai kávéház emléke

Budapest I. Színház utca - Szent György tér




A 19. század első felében a Várszínházzal szemben volt megtalálható a Színház kávéház. Budai tartózkodásakor járt benne Beethoven és valószínűleg Haydn is, amikor Teremtés című, akkor még egészen új oratóriumát vezényelte a palotában. Törzshelye volt a Várszínházban éppen játszó német, majd magyar társulatok tagjainak.

Egyelőre ez a Várszínházról és közvetlen környékéről a legrégebbi kép, amit találtam: Weissenberg Ignác rajza alapján készült litográfia a 19. század első feléből:

A Várszínház a 19. század első felében


Déryné Széppataki Róza, amikor az 1830-as évek közepe táján a magyar színjátszás legjobb erőivel, a Budai Magyar Játékszíni Társasággal a Várszínházban működött, itt lakott a téren, közvetlenül a kávéház mellett nyíló keskeny utca sarkán. Emlékirataiban így festette le a helyet és a színészek életmódját:

Budán a színészek, lehet mondani, majd mind egy környéken laktunk: mind a György téren. Én éppen szembe a színházzal, s itt egy kávéház, melynek ajtaja éppen a György-térre szolgált ki, - két oldalt, az ajtót közbevéve, két festett pad, - ott volt a gyűlhelye valamennyi színésznek a próba óráját elvárandó.
Kántorné, Kovácsné és én többnyire mindig együtt voltunk nálam, mert ők udvari szobákban laktak, az én ablakaim pedig az utcára szolgáltak. Ők otthon unták magukat, s nekem is igen jól esett a társalgás.

Déryné ebben az időben gyengélkedéssel küzdött: a színházban sokszor adtak operát, s ő a próbákon sem kímélte a hangját, ami sok energiáját elvette. Orvosi javaslatra sokat kellett szabad levegőn lennie. Emlékezéseiben elmeséli kollégáival tett környékbeli kirándulásaikat is. Többször leereszkedtek például a Vérmezőre, bár ott mindig elszomorította a jakobinus kivégzések emléke...


Források:

Bevilaqua Borsodi Béla - Mazsáry Béla: Pest-budai kávéházak: kávé és kávésmesterség, 1535-1935. Bp. Athenaeum, 1935
Déryné Széppataki Róza: Déryné emlékezései 2. kötet. Bp. Szépirodalmi Kiadó, 1955

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése