2016. július 29., péntek

Hazai földben... Flesch Károly

Mosonmagyaróvár, Mosonyi Mihály utca: Izraelita temető





1994. november 13. óta ebben a temetőben, a családi sírboltban nyugszanak Flesch Károly mosoni születésű hegedűművész hamvai.



A művész ötven évvel azelőtt, 1944. november 15-én hunyt el Luzernben. 1934-ig Berlinben élt, amit a zsidóüldözések miatt hagyott el és Londonba költözött. 1939-ben hosszabb hollandiai hangversenykörútra szerződött, mert úgy gondolta, hogy felesége révén, aki egy prominens holland zsidó családból származott, ott
Flesch Károly és felesége
nagyobb biztonságban lesznek. Azonban amikor a németek 1940 májusában elfoglalták Hollandiát, feleségét letartóztatták, és csak a kiváló karmester, Wilhelm Furtw
ängler közbenjárására engedték szabadon. Mivel magyar állampolgárságát korábban németre cserélte fel, azt pedig a nürnbergi törvények megszüntették, mint hontalan zsidó a legnagyobb veszélybe került. Ebből a helyzetéből két régi barátja, Kresz Géza hegedűművész és Dohnányi Ernő mentették ki, akik segítségével visszakapta a magyar állampolgárságot. Így juthatott svájci vízumhoz és munkavállalási engedélyhez. Az újonnan alapított luzerni konzervatórium professzora lett, mellette pedig koncertezett. Az izgalmakkal terhes évek azonban nagyon megviselték a szívét; 1944. november 15-én hajnalban álmában hunyt el.


A magyar zenei világ a háborús viszonyok miatt csak jóval később értesült haláláról, Mosonmagyaróvár városa pedig 1978-ban, a Műhely című folyóiratban megjelent Csiszár Péter-tanulmányból tudta meg, hogy korának egyik kiemelkedő hegedűművésze és pedagógusa a településükön született és töltötte gyermekkorát. Ezután jelölték meg szülőházát emléktáblával. Az emlékét ápoló Fejes Józsefné Zenei Alapítvány halálának ötvenedik évfordulójára emléknapokat rendezett, melynek fővédnöke Ida Haendel hegedűművész, egykori Flesch-növendék volt. Ekkor kerülhettek Flesch Károly hamvai Luzernből szülővárosába, abba a sírboltba, amelyben szülei is nyugszanak. 

A temetőben, 1994. november 13. Középen a művész fia



Források:

Moldoványi Géza: Flesch Károly (1873-1944) életútja és a róla elnevezett nemzetközi hegedűverseny története. = Moson Megyei Műhely 2003. 1. 
www.carl-flesch.de  (a fényképek is innét származnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése