2017. július 4., kedd

Itt sakkozott a fiatal Erkel

 Budapest V. Apáczai Csere János utca 15.




Hatalmas, ma négyemeletes, három utcára néző (Dorottya utca 6., Szende Pál utca 4.) átjáróház áll itt. A közelmúltban újították fel, ma Dorottyaház néven ismert.

Forrás: építészfórum.hu


Wurm János vaskereskedő megbízásából ifj. Zitterbarth Mátyás kezdte építeni 1814-ben, és Pollack Mihály fejezte be 1822-ben. Ekkor kétemeletes volt. A további két emeletet Piescher József építette 1867-ben Almay (Wurm) Rezső számára.

Egykor az épület földszintjén működött a híres Wurm kávéház. Itt jöttek össze az 1830-as évek végétől a magyar sakk hőskorának legendás alakjai: Szén József, Grimm Vince és Löwenthal János Jakab, akik 1843–45 között levelezős sakkjátszmát vívtak Párizs városának csapatával. Ebben az akkor kezdőnek számító nemhivatalos nemzeti válogatottnak tekinthető csapatunk legyőzte a franciákat; ez időtől jegyzik Magyarországot a sakkjáték nemzetközi börzéjén.


Budapesti Sakk-Szemle 1893. 6.

Sokat járt a kávéházba ebben az időben a fiatal Erkel Ferenc, a Nemzeti Színház ünnepelt zeneszerzője és karmestere (erre az időre esik első két operája, a Bátori Mária és a Hunyadi László bemutatója).  Erkel az országos élvonalba tartozó kiváló sakkjátékos volt, s élete végéig vezető szerepet töltött be a magyar sakkéletben.
A sakkozók és Erkel törzshelye később a Velence kávéházba került át.
 


Források:

Budapest lexikon. Bp. Akadémiai Kiadó, 1993
Adalékok a Lipótváros történetéhez 1. Bp. Budapesti Városszépítő Egyesület, 1988
Buza Péter: Lustig–Vidor. = Budapest 1982. 3.
http://urbface.com/budapest/a-dorottya-palota--a-volt-wurm-udvar
Magyar sakktörténet 1. Szerk.: Barcza Gedeon. Bp. Sport Kiadó, 1975
http://obudaianziksz.hu/kemeny-vagyim-a-wurm-kavehaz-dicsosege/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése