2017. február 2., csütörtök

Huszka Jenő utolsó lakása

Budapest I. Fő utca 15.






Ebben a házban élt 1945 és 1960 között Huszka Jenő.


Régebbi saját fényképem

Az épület 2014-es állapota (Google Maps)

A zeneszerző nagybetegen vészelte át a háború végét. Mivel Batthyány utcai lakását 1945. január 30-án végzetes bombatalálat érte, Budapest ostroma után az elsők között kapott itt lakást. A köztes időt az előző lakáshoz közeli óvóhelyen és egy ismerős család előszobájában vészelték át... Szinte minden ingóságuk megsemmisült: csak néhány bútort tudtak kimenteni és új lakásukba áthozni, velük azt a Huszka szívének olyan kedves pianínót, amit még első nagy sikere, a Bob herceg jövedelméből vett.

Új otthonukban, békeidőben sem volt könnyű az élet: Huszka komoly egészségügyi problémákkal küzdött és nagy családjában (neki kettő, feleségének három gyermeke volt előző házasságaikból és született egy fiuk) is zajlottak az események. Azért lassan visszatért a munkához, először a szerzői jogvédelem terén, aztán komponálni is elkezdett. A Magyar Rádió felkérésére ebben az időben írta Szép Juhászné című daljátékát, majd színpadra a Szabadság, szerelem című operettet. Utolsó nyarainak egy részét Balatonfüreden töltötte. Füredhez fűződött utolsó szerzeménye, az Anna-báli keringő.

1960. február 2-án itteni lakásán hunyt el tüdőgyulladásban. Felesége, Arányi Mária  szép könyvet írt életéről.

Bútorai a Színháztörténeti Múzeum tulajdonába kerültek, ma az ő kezelésükben levő Bajor Gizi Színészmúzeumban tekinthetők meg.

Az épületen 2012. október 4-én emléktáblát avatott a Budavári Önkormányzat. A portrédombormű Pató Róza alkotása.

FotoThalerTamas (wiki)


Források:

Huszka Jenőné Arányi Mária: Szellő szárnyán... Huszka Jenő életének regénye. Bp. Zeneműkiadó, 1977
www. köztérkép.hu
Huszka Jenő emléktábla a Fő utcában. = http://www2.budavar.hu/index.php?node=news&id=81

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése