2017. február 13., hétfő

Operarendező lakott itt

Budapest I. Úri utca 44-46.





Új építésű öröklakásos bérház a történelmi utcában. Előde a második világháborúban olyan súlyosan megsérült, hogy le kellett bontani.




Ebben a házban lakott harminc éven át, 1998-ban bekövetkezett haláláig Mikó András, az Operaház rendezője, majd főrendezője, a Zeneakadémia tanára.




Emléktáblájának szövege - ha nem lenne könnyen olvasható a képről:

E HÁZBAN ÉLT
1968-TÓL 1998-IG
MIKÓ ANDRÁS
1922-1998
AZ OPERAHÁZ FŐRENDEZŐJE
ÉRDEMES - KIVÁLÓ -
KOSSUTH-DÍJAS
MŰVÉSZ
AZ OPERAHÁZ
ÖRÖKÖS TAGJA

Nekrológjában (Muzsika, 1999. 2.) érzékletes portrét festett róla Petrovics Emil:

... ha mesét mondanék róla, így kezdeném: volt egyszer egy ember, aki parancsolt, énekelt, világított, festett, utasított, mosolygott, játszott, szeretett, haragudott, tanított, rohant, ült egy helyben, mondott sokat, mondott keveset, átvilágította a házat, a művet, a zenét, a helyzetet; nyugalma nyugtalanságtól volt terhes, a vészhelyzetekben pedig bölcs nyugalommal tudta, mi a teendő. Legtitkosabb vágya az volt, hogy tudásának megfelelően egyszerre legyen karmester, karigazgató, korrepetitor, énekes, világosító, ügyelő, súgó, rendező, zeneszerző, szövegíró, kiadó, fordító... De miután erre csak a Jóisten lehetett volna képes, meg kellett elégednie azzal, hogy Főrendező... Boldogan élte életét, sok örömöt szerezvén azoknak, akik az operát, az operajátszást tekintik a világ legfontosabb és legszebb dolgának...


A fényképeket 2007-ben készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése