2022. február 22., kedd

Itt volt Sárdy János kisgyerek

 Andocs, Szabadság tér 1.



Andocs község Somogy megye Tabi járásában, Szántód és Kaposvár között körülbelül félúton található. Híres Mária-kegyhely. Kisgyermek korának néhány évét, kétéves kora után ebben a faluban élte le Sárdy János.

Mivel nem tudták felderíteni sem gyermekévei helyszínének, sem rokonai házának helyét, akiknél később szintén tartózkodott, emléktábláját 2002 nyarán a Polgármesteri Hivatal falán helyezték el.


 

Édesapja a közeli Mexikópusztáról származott. Házasságkötése után Nagykónyiban élt kis családjával, ahol szatócsboltjuk volt. Ott született 1907-ben, második fiúként a híressé vált énekes. Miután a bolt tönkrement, a család Andocsra költözött, ahol az apa ugyancsak bolt üzemeltetésével próbálta eltartani családját. A nagyszülők ekkor még éltek Mexikópusztán; a kisfiú sokat volt náluk is testvérével.

 

További érdekességeket a Papageno Kataliszt blogjában írtam meg EBBEN A FALUBAN VOLT KISGYERMEK SÁRDY JÁNOS címmel.

Azt a posztot 2018-ban úgy fejeztem be, hogy sajnos a község nem terjeszti még egy fényképpel sem a művész emlékezetét. Azóta Andocs honlapjára felkerült Sárdy kötődéséről egy rövidke fényképes közlés, de az emléktábláról ma sem találok képet... 

 

További Sárdy János-emlékhely a Zenevándor blogban:

Dunaföldvár, Templom utca 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése