2022. február 27., vasárnap

Pest első luxusszállodájának zenei emlékei

Budapest V. Apáczai Csere János utca 4.

 

 

A mostani Marriott szálloda helyén a híres Duna-parti szállodasor első tagjaként 1871-ben nyílt meg a GRAND HOTEL HUNGARIA. A főváros első ötemeletes épületét neoreneszánsz stílusban Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervezte.

A helyszín egykor... (OSZK)

 
... és ma

Rendkívüli vendégeket vonzott: angol király, indiai maharadzsa, a japán császár öccse is jártak itt, de Edison és Roosevelt is. Természetesen sok kiváló zeneszerző és előadóművész is megszállt benne: Wagner, Puccini, Richard Strauss, Lehár Ferenc, Anna Pavlova, Fjodor Saljapin és mások, egészen a csodagyerek Menuhinig. 

Vasárnapi Újság 1871. 25. szám


A Hungáriának luxus díszudvara, étterme, kávéháza és ragyogóan berendezett kétemeletnyi magas bálterme is volt. Ezek révén a magyar zenei élet fontos helyszínévé vált, különösen az 1870-es, 1880-as években. Számos hangversenyt és zenei vonatkozású bankettet, fogadást, díszvacsorát rendeztek itt. Különösen Liszt Ferenc kötődött sok szállal az épülethez, aki 1869 óta az évnek mintegy egyharmadát - elsősorban a Zeneakadémia miatt - rendszeresen Magyarországon töltötte.

Az 1945-ben, Budapest ostromakor teljesen szétlőtt épület történetének itt csak vázlatosan érintett zenei vonatkozásait részletesen megírtam a Papageno Kataliszt blogjában LISZTTŐL MENUHINIG - AZ ELSŐ PESTI LUXUSHOTEL ZENEI EMLÉKEI címmel még több képpel; van köztük egy olyan karikatúra is Lisztről, amelyet éppen a Hungáriában rajzolt róla egy muzsikus az ottani étlapra 😊

A posztból sajnos eltűnt egy beágyazott videofelvétel, így itt újra megosztom.

1933-ban készült, amikor Richard Wagner halálának félévszázados évfordulója alkalmából az épületen ünnepélyesen felavatták Wagner emléktábláját - ami aztán az épülettel együtt elpusztult...

 


A helyére épült szálloda falán ma Wagner és Liszt közös emléktáblája látható, amely egyúttal a régi szállodáról is megemlékezik:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése