2022. február 22., kedd

Papageno színháza

Bécs, VI. Linke Wienzeile 6.:  Theater an der Wien

Ausztria

 

 

 

A Theater an der Wien Papageno első alakítója, Emanuel Schikaneder által épített, ma is nagy sikerrel működő színház.

 

A főhomlokzat a Linke Wienzeile felől

 

Az az igazi, ha bejuthatunk oda operaelőadásra (a blogger ott láthatta Verdi operáját, A két Foscari-t Placido Domingóval), de kívülről mindenképpen járjuk körbe az épületet. A Millöckergasse felőli oldalon nézzük meg homlokzatának viszonylag épségben meghagyott elemét, a klasszicista kapuzatot, melyet Papageno-kapunak hívnak (Papagenotor), s melyen a szoborcsoport  Schikaneder mestert ábrázolja a madárember jelmezében, három saját gyermeke társaságában, akik a Varázsfuvolában a három fiút énekelték. 

A Papageno-kapu

 

A színház története valóságos kincsesbányája a zenetörténeti csemegéknek. Több Beethoven-ősbemutató zajlott itt a szerző részvételével, aki egy ideig az épület második emeletén lakott. Ebben a színházban hallhatta először a közönség a II., a III., az V. és a VI. szimfóniát, maga játszotta itt 3. zongoraversenyét. Itt mutatták be először a Fideliót, sőt, már első változatát is, Leonore címmel.

Később itt került színre először Johann Strauss operettje, a Denevér, majd színpada a magyar operett történetének fontos színhelye lett Lehár és Kálmán Imre több művének ősbemutatójával. Az 1960-as évektől a musical műfaj európai térhódításában is fontos szerepet játszott.

Mindezekről, és még sok minden másról már írtam részletesen a Papagenó Kataliszt blogjában szintén PAPAGENO SZÍNHÁZA címmel, sok illusztrációval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése