2022. február 27., vasárnap

Ádám Jenő fonyódi nyaralója

Fonyód, Bartók Béla utca 36.

 

 

A homlokzatán valaha Pihenő nevet viselő emeletes villát Csorba Ede kaposvári ügyvéd, a Somogy Megyei Takarékpénztár vezérigazgatója építtette az 1890-es évek közepén. 

A villa napjainkban...

... és 1900 körül


A nevezetes fonyód-bélatelepi villasor Szaplonczay Manó kaposvári tiszti főorvos kezdeményezésére jött létre a Balaton egyik legszebb panorámájú helyén, a fonyódi Várhegyen. 1898-ra már majdnem 30, nagyrészt svájci stílusban épült emeletes villa állt itt, a mostani Bartók Béla utca 22. és 80. között. Az első tulajdonosok többnyire kaposváriak voltak, később aztán fővárosi értelmiségiek, politikusok, művészek is vásároltak maguknak itt nyaralót. 

A helyszínről és az egyes épületek történetéről sok részletet olvashatunk Varga István kiváló könyvében.

A Csorba-villát 1911-ben az ügyvéd lánya és férje, Pete Lajos (1867–1924) nótaköltő, lengyeltóti, majd kaposvári főszolgabíró örökölte, aki jó barátságban állt a nyarait szintén közeli villájában töltő Huszka Jenővel.

Több tulajdonosváltás után 1939-ben Ádám Jenő (1896–1982) zenepedagógus, zeneszerző vásárolta meg. Amikor azonban a közeli üdülők hangszórói elkezdték ontani a tánczenét, megvált a nyaralóhelytől…

Később a villasor épületei megszenvedték a szocialista államosítást: köztük a Csorba-villát is átalakították, egyszerűsítették, sorstársaival együtt vállalati üdülő lett. De megmaradt a terület jellege és természeti környezetéből is valamennyi, s páratlan fekvésű villasor a hozzá kapcsolódó sétánnyal ma is meghatározó jelképe Fonyódnak. Az egykori és a mai nyaralóknak ugyanebben a páratlan látványban van részük:

 

Az emlékhellyel korábban a Papageno oldal Kataliszt blogjában is foglalkoztam ÁDÁM JENŐ FONYÓDI PIHENŐJE címmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése