2022. március 1., kedd

Császári színház a császári nyaralóhelyen

Bad Ischl, Kreuzplatz 16. Lehar Filmtheater

Ausztria, Oberösterreich

 

 

A császári fürdőváros központjában álló mai Lehár Filmszínház gazdag és érdekes múltra tekinthet vissza.


 

Amikor gyógyvizének és a gyógyhatást szenzációsan menedzselő orvos, dr. Franz Wirer áldásos tevékenységének köszönhetően Ischl a császári család kedvenc nyaralóhelye lett, beköszöntött számára felvirágzásának korszaka. Színházra is szüksége lett, annál is inkább, mert a fürdőkúrákra ide járó előkelőségeknek dr. Wirer a kulturálódást, a szórakozást is előírta, mint ami hozzájárul a gyógyhatáshoz. Így a városka központjában már 1827-re felépítették a színházat, amely 1865 és 1914 között mint császári és királyi színház működött, s amelyet még életében neveztek el Lehár Ferencről, akinek évtizedeken át Ischlben volt nyaralója. Erről a főbejárat felett emléktáblát láthatunk.


 

Történetéhez olyan epizódok is fűződnek, mint például a sziámi király által megtekintett Johann Strauss-előadás, melynek nyitányát maga a Keringőkirály vezényelte, vagy az Ischl-hez nyaralójuk révén kötődő olyan nagyságok, mint Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Oscar Straus itteni jelenléte. Aktív színésznő korában játszott benne még Schratt Katalin is, Ferenc József későbbi barátnője. És természetesen a császár, Erzsébet királyné és más magas családtagok is jártak ide nézőként.

Ferenc József éppen leszáll fogatáról a színház előtt


Minderről a Papageno Kataliszt blogjában írtam posztot BAD ISCHL GYÓGYHATÁSÚ SZÍNHÁZA címmel és számos fényképpel, ott lehet elolvasni az érdekes részleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése