2022. március 4., péntek

Az első dunántúli kőszínháztól az Anna-bálig

Balatonfüred, Gyógy tér 1.

 

 

A mai Gyógy téren, az Anna Grand Hotel színházterme helyén állt egykor a Dunántúl első kőszínháza, amely egyúttal Magyarország harmadik magyar nyelvű állandó színháza volt: hét évvel még a pesti Nemzeti Színházat is megelőzte.

Létrehozásának körülményeiről és négy évtizedes történetéről részletesen írtam a Papageno Kataliszt blogjában szintén AZ ELSŐ DUNÁNTÚLI KŐSZÍNHÁZTÓL AZ ANNA-BÁLIG címmel.

Az ott közölt számos korabeli illusztrációból itt is mutatok egyet:

Vasárnapi Újság 1858. május 2.

 

A helyszín történetének újabb fejezete azzal indul, hogy a fellendülő fürdőélet következtében a színház egy idő után kicsinek bizonyult, faanyaga is elkorhadt, ezért 1878-ban lebontották. Helyére — Jókai Mór erőteljes szorgalmazására — hamarosan felépült és 1880-tól a közönség rendelkezésére állott az ún. Kurszalon, azaz „gyógyterem". Abban, nevével ellentétben nem gyógyítás folyt, hanem a fürdővendégek szórakozását szolgálta.

A kőszínház helyére épült Kurszalon a háború előtt

 

Emeleti részén volt a nagyterem, mely bálok, színházi előadások, hangversenyek helyszíne volt különösen az első világháború utáni évektől kezdve. Itt tartották a reformkorra visszanyúló híres Anna—bálokat is. 

A régi Kurszalon nagyterme

 

A harmadik fejezet a második világháborúval indul: a Kurszalon ugyanis leégett. 1955-ben újjáépítették és sokáig mint a szakszervezetek kultúrterme működött.

Ma az épület a Grand Hotel Anna rendezvényterme. 1957 óta újra itt rendezik meg az Anna-bált minden év nyarán.

A helyszín ma

 

Huszka Jenő zeneszerzőt, aki idős korában sokat tartózkodott Füreden, megihlette az Anna–bálok varázsa. Életének utolsó szerzeménye az Anna–báli keringő lett, amelyet 1962-ben játszottak először nyitótáncként a hagyományos díszpalotás mellett.

Napjaink Anna-báljai a magyar múlt egyik legprosperálóbb időszakát idézik fel és jelentős idegenforgalmi vonzerőt is jelentenek. 

Lehet, hogy ez Huszka Jenő keringője? Sajnos nem írta oda a feltöltő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése