2022. március 18., péntek

Itt született a Radetzky-induló

Bécs, Kumpfgasse 11.

 


Bécs belvárosában, de kissé eldugott helyen áll a ház, amelynek elődében idősebb Strauss – aki amúgy örök fiatal marad, hiszen csak negyvenöt éves volt, amikor elhunyt –, a Radetzky-indulót komponálta.


 

Ha a kályhától, azaz a Stephansplatzról indulunk, akkor a Singerstrasséba kanyarodjunk. Körülbelül 300 méter után balra nyílik a szűkebb Kumpfgasse, ahol hamarosan, a jobb oldalon megtaláljuk a 11-es házszámot.

Az épület nem az eredeti, de azért van a helynek szelleme… Az elődöt Ramhofnak hívták. A források szerint a 17. században már állt és 1914-ben bontották le; a mostani házat 1929-ben építették a helyére.


 

A Ramhofban volt idősebb Strauss „nem hivatalos” lakása. Házassága ugyanis, amelyből világhírűvé vált fia, a Keringőkirály is született, nem volt boldog. Viszont megismerkedett egy fiatal divatárusnővel, Emilie Trampuschsal, akihez élete végéig tartós viszony fűzte. Olyannyira tartós és komoly, hogy 1835 és 1844 között hét gyermekük született. Így idősebb Straussnak, aki ekkoriban már az udvari bálok zeneigazgatója volt, lett egy másik, „illegális” családja, s ő itt lakott velük, a mai Kumpfgasse 11. helyén állt ház egyik lakásában.

Itt komponálta igazolhatóan a Kathinkapolka (Op. 210) és a Sorgenbrechenwalzer (Op. 230) című darabjait. És 1848 nyarán itt került ki tolla alól a Radetzky-induló a custozzai osztrák győzelem dicsőségére, amelyet Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl, Graf Radetzky von Radetz vezetésével vívott ki a Habsburg-birodalom. 




Miután Emilie Trampuschtól született egyik kislányától elkapta a skarlátot, Strauss „papa” itteni lakásában hunyt el 1849. szeptember 25-én. Alkotóereje teljében volt, alig több mint egy év telt csak el emblematikus indulója megírása óta. Bécsiek százezrei kísérték utolsó útjára.

A Kumpfgasse-i ház utódépületén portrédomborművel díszített tábla emlékezik meg személyéről és itt bekövetkezett haláláról:


 

Johann Strauss

Vater

starb am 25. September

1849 im kleinen Ramhof

der bis zum Jahre 1914

an dieser Stelle stand.

Gewidmet vom 

Alt-Wienerbund

im Jahre 1949

A témáról kicsit részletesebben írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában, érdemes azt is elolvasni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése