2022. március 27., vasárnap

Itt élt a "szentendrei belga"

Szentendre, Bogdányi utca 23.

 

 

Szentendre belvárosából kis sétával elérhető egyszerű földszintes ház. Itt élt hosszú évtizedeken keresztül a flamand Denijs Dille (1904-2005) belgiumi katolikus pap, tanár, zenetörténész, Bartók-kutató. Ő volt az utolsó zenetudós, aki még személyesen ismerhette a nagy zeneszerzőt.


 

A teológiai végzettségű Dille 35 évesen, 1937-ben Belgiumban találkozott az ott koncertező Bartókkal, akivel interjút készített, amely máig az egyik legtöbbet idézett Bartók-megnyilatkozás (magyar fordítása olvasható az Ujfalussy József által szerkesztett Bartók breviárium című kötetben). Két évre rá kismonográfiát publikált Bartókról flamand nyelven. Műve alapján Bartók Béla úgy ítélte, hogy addigi biográfusai közül a fiatal pap-tanár a legalaposabb. Ennek hatására Dille feladta líceumi állását, s 1949-től egyre többet látogatott Magyarországra, hogy megismerje és kutassa Bartók környezetét, művei forrásvidékeit.

Muzsika 1961. 11.

 

Először még csak a nyarakat töltötte itt, Szentendrén. Kapcsolatot keresett Kodály Zoltánnal és Bartók családtagjaival, aminek eredményeképpen ifj. Bartók Béla őt bízta meg apja magyarországi hagyatékának rendezésével. Ez az aprólékos munka hívta életre a Magyar Tudományos Akadémia zenetörténeti és zenetudományi kutatásoknak szentelt külön intézményét, a Bartók Archívumot, amelynek 1961-ben hivatalosan is ő lett első igazgatója. Így teljesen áttelepült Magyarországra, Szentendrére – ami akkor, alig néhány évvel 1956 után még a Bartók név által védve sem lehetett egyszerű.

A Bartók Archívumot 1971-ig igazgatta, de a kutatást, publikálást utána is folytatta.  

Már nagyon idősen, 1990-ben költözött vissza Belgiumba s ott hunyt el 2005. április 1-jén, 101 éves korában.

2006 szeptemberében egykori szentendrei otthonának homlokzatán emléktáblát helyeztek el; szövege nem a házat, hanem a kis teret jelöli meg, mint amelyet a „szentendrei belga” négy évtizedig koptatott. 


 

Az emlékhelyről részletesebben írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában beleértve Dille munkásságának értékelését, tevékenységének, hagyatékának sorsát, utóéletét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése