2022. március 6., vasárnap

Hegedűs apa fotóművész fia

Kaposvár, Ady Endre utca 10.

 

 

Hamisítatlan, szép szecessziós lakóépület a korábban a Korona szállóról elnevezett utcában. Díszítése épületszobrászati kuriózum, amelyet Csikász Imre tervei alapján Borovitz Imre kaposvári kőfaragó készített. Földszintjén üzletek, emeletén lakások találhatók.

 

Néhány évig, körülbelül 1910 és 1914 között ebben a házban lakott Gyenes Izsó hegedűművész, aki 1903 és 1928 között meghatározó szerepet játszott a város zenei életében.

1912. október 21-én ebben a házban született István fia, akinek neve spanyol alakban vált világhírűvé: ő Juan Gyenes fotoművész. 

Másik fiáról, az idősebb Jánosról is érdemes megemlékezni, hiszen Reményi Gyenes István néven mint újságíró, író dolgozott, mellette ismert francia klasszikus sanzonok műfordítója volt.

Juan Gyenes életében is fontos szerepet játszott a zene. Gyerekkorában apja tanította hegedülni, de rájött, hogy soha nem lesz olyan remek hegedűs, mint ő. Egy ajándékba kapott fényképezőgép aztán eldönt9ötte a sorsát. De a zene szeretete, inspiráló hatása megmaradt. Fiatalon, még idehaza a Színházi Élet fotósaként volt modellje Bartók Béla, Kodály Zoltán, Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler és sokan mások. Később sokat fényképezte az ismert spanyol táncosokat, együtteseket. Antonio Gades karrierjének alakulásába személyesen is belejátszott, mert a szegény sorból származó fiatalember az ő madridi műtermében volt kifutófiú és Gyenes egyengette útját, kapcsolatait felhasználva, hogy a legjobbaktól tanulhasson táncolni. Megörökítette a világ operaszínpadainak spanyol csillagait – Montserrat Caballét, Domingót, Carrerast és a többieket. Portrék és színpadi pillanatok mellett fotókompozíciókat is álmodott zenére, többek között Beethoven műveire.

Erről így beszélt:

„A zene mindig is meghatározó közegem, inspirációs forrásom maradt. A stúdiómban mindig szól a zene, s máig legszívesebben muzsikusokat fényképezek. A zene számomra vizuálisan jelenik meg, kompozícióimban ezt az élményt igyekszem kifejezni, továbbadni.”

1962-ben a madridi konzervatóriumban hegedűversenyt alapított előző évben elhunyt édesapja emlékére (Premio Isidro Gyenes).

Az épület homlokzatán 2012-ben helyezték el kétnyelvű emléktábláját. 



Az édesapáról, Gyenes Izsóról élete egy másik színhelye, az Ezredév utca 15. kapcsán szólok.

A mai témát ennél sokkal részletesebben megírtam már a Papageno oldal Kataliszt blogjában. Ide, a Zenevándor blogba azért szerkesztem bele az ottani posztok rövidebb leírását, belinkelve az eredeti posztot, hogy ezek a helyszínes is bekerüljenek az itt nyilvántartott zenei emlékhelyek sorába.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése